Home VestiBiznis & Finansije Analiza Erste grupe: Farmaceutski sektor i dalje sigurno ulaganje

Analiza Erste grupe: Farmaceutski sektor i dalje sigurno ulaganje

by bifadmin

Uticaj usporavanja ekonomskog rasta na farmaceutski sektor prilično je ograničen, a ta tržišta u regionu još imaju prostora za rast, pokazuje analiza Erste grupe.

Tržišta kapitala srednje i istočne Evrope (SIE) doživela su procvat u drugom tromesečju, ali će optimizam učesnika na tržištu ostati slab u idućem periodu. S druge strane, nastavak nestabilnosti stvara zanimljive mogućnosti trgovanja, smatraju analitičari Erste grupe.

Najbolje farmaceutske kompanije u regionu SIE zabeležile su solidne rezultate u prvom tromesečju 2009, što je pokazalo da farmaceutska tržišta u regionu još imaju prostora za rast i da je utjiaj usporavanja ekonomskog rasta na taj sektor prilično ograničen. Dobri rezultati, uz bolje raspoloženje ulagača, podstakli su oporavak cena akcija farmaceutskog sektora na berzama u regionu SIE u drugom tromesečju 2009.

Zbog svoje defanzivne prirode, farmaceutska industrija je jedna od nekolicine industrija koje će verojatno zabeležiti pozitivan rast i suočiti se s ograničenim rizicima negativne revizije prognoza. To bi trebalo da pruži akcijama farmaceutskog sektora u SIE čvrstu zaštitu od nestabilnih uslova na tržištima kapitala.

Analitičari Erste Grupe veruju da će se, dok tržišta kapitala ostaju nestabilna, poslovna klima postepeno poboljšavati i da je dno već dotaknuto. Očekuje se da će naredne analize potvrditi da su najbolje farmaceutske kompanije u SIE dobro pozicionirane da prebrode finansijsku krizu, dok se nastavlja velika potražnja za generičkim lekovima. Uz „zdrave“ bilanse, spoljna zaduženost farmaceutskih kompanije u SIE je minimalna tako da one mogu finansirati svoje investicione planove bez potrebe za povlačenjem novca s finansijskih tržišta, pa nisu pogođene ograničenošću kreditnih resursa.

Prema mišljenju analitičara Erste Grupe, najbolje farmaceutske kompanije u SIE predstavljaju zdravo dugoročno ulaganje temeljeno na vrednosti, pa ostaju zdrava opcija za dugoročne ulagače.

Pročitajte i ovo...