Home VestiBiznis & Finansije Nova etapa u odnosima Kine i SAD

Nova etapa u odnosima Kine i SAD

by bifadmin

Govoreći na sastanku novog foruma „Američko-kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga“, američki predsednik Obama je rekao je da Kina i SAD moraju da usaglase svoje ekonomske politike, jer je recesija pokazala koliki je uzajamni uticaj odluka koje se donese u Vašingtonu i Pekingu, kao i da je održivi privredni oporavak u zajedničkom interesu.

Američko-kineski odnosi će, naglasio je Obama, oblikovati 21. vek: „Danas imamo sveobuhvatne odnose koji pokazuju koliko se veze između naša dva naroda produbljuju. Naše zemlje su duže u dobrim odnosima nego što to nisu bile. Toliko utičemo jedni na druge da verujem da možemo da načinimo napredak po pitanju nekih od najvažnijih problema današnjice. Uveren sam u to zbog činjenice da Sjedinjene Države i Kina dele zahedničke interese. Ukoliko unapredimo te interese kroz saradnju, naši narodi će imati koristi i celom svetu će biti bolje.“

Predsednik Obama je u govoru pred najvišim američkim i kineskim zvaničnicima u Vašingtonu objasnio zašto je Americi potrebna Kina – da sarađuju na polju ekonomije, klimatskih promena, iranskog i severno-korejskog nukleranog programa i dosta toga drugog. Razmere uspeha, odnosno nesupeha Obamine administracije, mogle bi da se mere po tome koliko je uspeo da angažuje Kineze da se uključe i pomognu rešavanju globalnih problema.

Erin Ines, potpredsednica Američko-kineskog poslovnog saveta izjavila je tim povodom za BBC: „Nalazimo se u situaciji kada i Sjedinjene Države i Kina shvataju kolike su sličnosti između njih. Prošle godine u ovo doba vodila se rasprava o tome da li će Kina biti u stanju da se izvuče iz globlane ekonomske krize, odnosno da li će neke zemlje bolje da prođu u kriznim vremenima od drugih. Mislilo se da kriza neće tako snažno da pogodi Kinu, jer ona nije potpuno integrisana u svetski ekonomski sistem. U realnosti se, međutim, desilo da je kriza pogodila Kinu baš kao i sve ostale. Kinesku ekonomiju pokreće izvoz, dok američka zavisi mnogo od međunarodne trgovine, tako da bi najznačaniji međusobni odnos mogao da bude na polju ekonomije.“

Kina je ove godine zabeležila ekonomski rast i Amerikanci se nadaju da bi upravo Kina mogla da bude faktor za oživljavanje svetske ekonomije. Amerikanci bi hteli da se Kinezi manje oslanjaju na izvoz i da pospešuju domaće tržište kako bi ublažili konkurenciju i stvorili više radnih mesta za očajne američke radnike. Kineze, sa druge strane, brine vrednost američkog dolara. Oni bi želeli da čuju sve o američkim ekonomskim planovima, posebno na polju monetarne politike, jer su se Amerikanci najviše zadužili upravo kod Kineza.

Postoji bojazan u Pekingu da bi Obamin plan za povećanje potrošnje mogao da dovede do inflacije i slabljenja dolara, što znači da bi američki dug vredeo manje. O tome će, pretpostavlja se, biti najviše reči na dvodnevnom sastanku između američkih i kineskih zvaničnika.

Američki predsednik Obama kaže da ne očekuje da se njegova zemlja i Kina slože oko svega, ali da veruje da mogu da pomognu rešavanje svetskih problema.

Pročitajte i ovo...