Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora: EIB odobrio 100 miliona evra kredita

Crna Gora: EIB odobrio 100 miliona evra kredita

by bifadmin

Evropska investiciona banka (EIB) odbriće crnogorskim bankama sto miliona evra kredita za podršku malom i srednjem preduzetništvu i industriji s obavezom da se minimalno 70 odsto iznosa investira u malo i srednje preduzetništvo, objavljeno je u sedištu EIB-a u Luksemburgu.

Sporazum o jemstvu koji pokriva finansijski ugovor s crnogorskim bankama potpisan je u Podgorici. Radi se o najvećem EIB-ovom ulaganju u Crnoj Gori do sada. Prema ovom programu, individualni ulagački projekti malih i srednjih kompanija mogu se u potpunosti finansirati EIB-ovim kreditima.

EIB istovremeno traži od domaćih banaka da raspoloživi portfolio za malo i srednje preduzetništvo izjednače s EIB-ovim kreditom, da ukupna sredstva stavljena na raspolaganje tokom iduće dve godine, dakle u vremenu u kome se moraju realizovati kreditirani projekti, dostignu 200 miliona evra.

Računa se da će kredit osetno olakšati probleme privrede u Crnoj Gori u sadašnjim teškim uslovima poslovanja.

EIB je u zapadni Balkan u proteklih osam godina uložila 3,7 milijardi evra, od čega je polovina sredstava išla za saobraćajnu infrastrukturu, a petina za podsticanje malog i srednjeg preduzetništva.

Pročitajte i ovo...