Home VestiBiznis & Finansije Hrvatsko farmaceutsko tržište vrijedi milijardu dolara

Hrvatsko farmaceutsko tržište vrijedi milijardu dolara

by bifadmin

Vrijednost hrvatskog farmaceutskog tržišta procjenjuje se na oko milijardu dolara, a očekuje se da bi do kraja 2013. godine vrijednost mogla dosegnuti 1,23 milijarde dolara, uz prosječan godišnji rast od 7 posto mjereno u kunama.

No, Hrvatska je i dalje među najmanje atraktivnim odredištima za potencijalne investitore u Središnjoj i Istočnoj Europi, navodi se u analizi hrvatskog farmaceutskog tržišta objavljenoj na companiesandmarkets.com. Među 18 država u regiji koje pokriva matrica poslovnog okruženja Business Monitor Internationala (Business Enviroment Ranking matrix – BER matrix) za prvo tromjesečje ove godine Hrvatska dijeli 15. mjesto s Ukrajinom.

U analizi se naglašava da je za hrvatsko farmaceutsko tržište, uz relativno mali broj stanovnika i mali BDP po glavi stanovnika, temeljni problem gomilanje duga državnog zdravstvenog sektora te veliko kašnjenje pri plaćanju bolnicama i ljekarnama, što se prelijeva na njihove obveze prema proizvođačima lijekova i ostalim dobavljačima.

Nastojeći ublažiti manjkavosti zdravstvenog sustava Ministarstvo zdravstva u listopadu prošle godine uvelo je regionalne liste čekanja. Osim toga je mogućnost pružanja određenih zdravstvenih usluga za koje postoje duge liste čekanja proširena i na privatni zdravstveni sektor.

Novi ustroj pruža vrlo ograničene mogućnosti ulaganja za velike privatne zdravstvene kompanije, s obzirom na konkurenciju lokalnih pružatelja zdravstvenih usluga, dok proizvođači i uvoznici medicinske opreme uživaju plodove promjena, navodi se u analizi. U međuvremenu, zdravstveni fondovi će i dalje imati ključnu ulogu za razvoj reforme, osobito s obzirom na raširenost mita i korupcije, zaključuju analitičari.

Smanjenje potrošnje te usporavanje kreditne ekspanzije u segmentu gospodarstva dovest će do usporavanja gospodarskog rasta, no analitičari companieandmarkets.coma procjenjuju kako bi farmaceutsko tržište i u predstojećem razdoblju trebalo ostati jedan od zamašnjaka ukupnog gospodarskog rasta. Osim toga na poslovanje farmaceutskog sektora će i dalje znatno utjecati dugi rokovi plaćanja, zaključuje se u analizi.

Iz kompanija tijekom prvog tromjesečja nije bilo značajnijih vijesti. Inače, Pliva, najveća hrvatska farmaceutska kompanija, u prvom kvartalu ukupno je prihodovala 1,25 milijardi kuna, odnosno 6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, uz neto gubitak od 622 milijuna kuna, što je posljedica jednokratnih troškova restrukturiranja od 836 milijuna kuna koji uključuju nenovčano umanjenje imovine, otpremnine te troškove povlačenja iz određenih aktivnosti.
(Bankamagazine.hr)

Pročitajte i ovo...