Home VestiBiznis & Finansije Kina koristi devizne rezerve za ekspanziju kompanija

Kina koristi devizne rezerve za ekspanziju kompanija

by bifadmin

Kineska vlada će koristiti svoje devizne rezerve, koje su najveće u svetu, da bi podržala i ubrzala ekspanziju i akvizicije kineskih kompanija na stranim tržištima, izjavio je kineski premijer Wen Jiabao na susretu s diplomatima.

„Moramo ubrzati sprovođenje naše strategije izlaska na strana tržišta i kombinovati korišćenje deviznih rezervi s izlaskom naših preduzetnika“, prenosi Financial Times izjavu Wen Jiabaoa koji je takođe istakao da je želja Pekinga povećaje udela kineskih kompanija u globalnom izvozu.

Strategija izlaska („going out“) je slogan za stimulisanje investicija i akvizicija izvan Kine posebno od strane državnih industrijskih divova kao što su PetroChina, Chinalco, China Telecom i Bank of China.

Kineska nefinansijska direktna ulaganja u inostranstvu u prošloj godini porasla su za 63,6 odsto na 40,7 milijardu dolara u prošloj godini, s tek 143 miliona dolara u 2002.

Iako premijer nije rekao koliko će tačno od ukupno 2,132 milijardi dolara rezerve biti usmereno kineskim kompanijama, analitičari smatraju da je to deo strategije smanjenja zavisnosti Kine od američkog dolara kao rezervne valute.

Državne kompanije, pogotovo u sektoru nafte i prirodnih resursa, pojačale su „lov“ na strane kompanije i imovinu zbog globalne finansijske krize. Pri tome, u fokusu će biti ne samo zapadne zemlje nego i zemlje u razvoju koje su bogate prirodnim resursima.
Kineska vlada se zbog globalne ekonomske i finansijske krize suočava s problemima radi straha od pada vrijednosti dolara i velike izloženosti te zemlje prema američkom dolaru. Naime, Kina ima najveće devizne rezerve na svetu i smatra se da je najveći deo tih rezervi u upravo dolarima. Uz to, Kina je i najveći kupac američkih državnih obveznica pa je Kina u nekoj vrsti dolarske zamke, jer kad bi Kina prestala kupovati američke obveznice njihova vrednost bi naglo pala, a s time i vrednost kineske imovine.

Pročitajte i ovo...