Home VestiBiznis & Finansije SAD: Zloupotreba lekova dobija razmere epidemije

SAD: Zloupotreba lekova dobija razmere epidemije

by bifadmin

Uzrok smrti zvezde pop muzike, Majkla Džeksona, mogli bi da budu lekovi izdati na recept. Ako rezultat autopsije to potvrdi, Džekson će postati još jedna od mnogih žrtava prekomernog uzimanja lekova. Vlasti u Americi nastoje da suzbiju tu pojavu, od koje najviše stradaju tinejdžeri i mlađi odrasli ljudi.

Dok šok izazvan smrću Majkla Džeksona još odzvanja svetom, jedno pitanje ostaje bez odgovora: da li je on umro od preterane doze lekova na recept? Dijetetičarka, Šerilin Li, kaže da se odupirala njegovim zahtevima za snažnim sedativom, predočavajući mu da lek Diprivan ima opasne uzgredne posledice. „Problemi sa centralnim nervnim sistemom, gubitak memorije… a na kraju i smrt. Rekla sam mu da je to opasno, a on je tvrdio da mu je lekar rekao da je bezbedno,“ kaže Šerilin Li.

Mnoge zvezde, kao što su glumac Hit Ledžer i kralj roka Elvis Prisli, bile su žrtve sedativa, stimulansa i lekova protiv bolova. „To nije ograničeno na zvezde. Problem je veoma rasprostranjen i među običnim stanovništvom,“ kaže stručnjak Nacionalnog instituta za sprečavanje zloupotrebe lekova, Vilson Kompton. Doktor Vilson Kompton, šef odeljenja u Nacionalnom institutu za sprečavanje zloupotrebe lekova, kaže da je to posebno rasprostranjeno među tinejdžerima i mlađim odraslim ljudima u Americi. Preterana doza jednog leka na recept odnela je 19-godišnjeg Džejsona Sarka. Njegova majka Linda kaže da je Džejson to krio. „Bila sam totalno u šoku. Nisam imala pojma da zloupotrebljava lekove,“ rekla je Linda Sark.

Doktor Kompton kaže da je problem počeo da dobija razmere epidemije. „Uvek kažu da ih nisu dobili direktno od lekara. Uglavnom tvrde da su ih dobili od porodice ili prijatelja,“ kaže dr. Kompton.

Ali doktor Džordž Kolodner kaže da se i lekari moraju pozvati na odgovornost. „Problem je što ne postoji test kompetencije za lekare koji prepisuju te lekove. Dovoljno je da plate taksu i dobijaju licencu za prepisivanje lekova,“ kaže dr. Kolodner. Kolodner, koji vodi jednu kliniku za odvikavanje od lekova, kaže da bi lekari trebalo da polažu test pre nego što počnu da prepisuju opasne lekove, kao što su perkoset i vikodin, dobijeni od opijuma. A postoji i lakše rešenje.

„Bacite sve preostale lekove na recept iz svog ormančeta,“ kaže dr. Kompton – kako niko ne bi pao u iskušenje da ih proba na sebi.

(www.voanews.com)

Pročitajte i ovo...