Home VestiBiznis & Finansije Rusija: U potrazi za 60 mlrd dolara kredita

Rusija: U potrazi za 60 mlrd dolara kredita

by bifadmin

Rusija namerava u iduće tri godine da sa međunarodnog tržišta kapitala privuče oko 60 milijardi dolara kredita kako bi pokrila budžetski deficit.

Kako je objavio moskovski poslovni dnevnik Vedomosti pozivajući se na ministarstvo finansija, ruski budžet biće u deficitu još najmanje pet godina.

Vlada u Moskvi i dalje ne uspeva da umanji deficit, tako da će 2009. godine, umesto planiranih osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), on iznositi 9,4 odsto, a projektovani deficit za 2010. godinu je, u procesu usvajanja budžeta porastao s pet, na 7,5 odsto.

Jaz između budžetskih rashoda u 2011. godini će se ograničiti na 4,3 odsto BDP-a, a 2012. na 3 odsto, izjavio je za Vedomosti ruski ministar finansija Aleksej Kudrin. On tvrdi da će vlada izbalansirati izvore za pokrivanje deficita, imajući u vidu Rezervni fond, Fond nacionalnog blagostanja i kreditna zaduživanja na domaćem i stranom tržištu.

Rusko ministarstvo finansija izračunalo je da će Rezervni fond (formiran od ekstra profita koji je donosio izvoz nafte u prethodnim godinama) biti iscrpljen već 2010. godine, a da će u Fondu nacionalnog blagostanja krajem 2012. godine ostati 940 milijardi rubalja (30,5 milijardi dolara), od kojih je, međutim, 655 milijardi rubalja “vezano” na depozitima Vnješekonom banke, precizirao je Kudrin.

Pročitajte i ovo...