Home VestiBiznis & Finansije Rusija zatvara menjačnice izvan banaka

Rusija zatvara menjačnice izvan banaka

by bifadmin

Ruska centralna banka planira da zabrani otvaranje menjačnica izvan bankarskih poslovnica, zbog niza pritužbi na njihov rad.

Ruski poslovni dnevnik RBC Daily objavio je, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da se pripremaju izmene u zakona o bankama i bankarskom poslovanju, prema kojima će se menjačnice nalaziti samo u sedištima, filijalama i podružnicama banaka.

Menjačnice u Rusiji sada postoje i na lokacijama koje ne pripadaju bankama, a rade prema posebnom sporazumu s finansijskim organizacijama.

Zahtjevi centralne banke su usmereni pre svega na velike gradove, jer se, prema podacima nadzornih organa, kupoprodaja valute u ruskim regionima i sada uglavnom obavlja u bankama.

Ruska antimonopolska služba (FAS) je u izveštaju, objavljenom u maju ove godine, ukazala na povećan broj žalbi da informacije u menjačnicama ne odgovaraju realnom kursu valuta.

Potražnja deviza je u Rusiji porasla za vrijeme finansijske krize i devalvacije rublje prošle jeseni, zbog čega je rusko stanovništvo aktivno otkupljivalo dolare i evre. Već u proleće ove godine kurs rublje je ponovo počeo da raste, a Rusi se postepeno oslobađaju deviza.

Pročitajte i ovo...