Home VestiBiznis & Finansije Rusija kupuje obveznice MMF-a za 10 milijardi dolara

Rusija kupuje obveznice MMF-a za 10 milijardi dolara

by bifadmin

Rusija će u avgustu i septembru investirati deset milijardi dolara u zlatu i valuti u obveznice Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je zvaničnik ruskog ministarstva finansija Konstantin Viškovski.

„Razmatramo kupovinu do 10 milijardi dolara vrednih obveznica MMF-a iz deviznih i zlatnih rezervi Narodne banke Rusije. Datum kupovine biće najvjerojatnije do kraja mjeseca ili početkom septembra“, rekao je Viškovski u intervjuu agenciji Prime Tass.

Viškovski je precizirao da su, uz Rusiju, i Kina i Brazil izrazili interes za kupovinu obveznica MMF-a: Kina do 50 milijardi dolara, a Brazil do 10 milijardi. Viškovski je rekao da je svetska finansijska kriza naglasila značaj kreditnih sredstava MMF-a, a prodaja obveznica Monetarnog fonda članicama jedan je od načina da se ta sredstva povećaju.

Izvršni direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan je pozdravio nameru Rusije i nekih drugih zemalja da investiraju u nove obveznice MMF-a, koje je on opisao kao “pouzdane investicione instrumente sa razumnim prinosom”.

Pročitajte i ovo...