Home VestiBiznis & Finansije Zabrana Obraza i 1389?

Zabrana Obraza i 1389?

by bifadmin

Posle upadljive aktivnosti desničarskih pokreta u glavnom gradu Srbije, javni tužilac, Slobodan Petrović, izjavio je da će od Ustavnog suda zatražiti zabranu pokreta Obraz i Srpskog narodnog pokreta 1389 zbog propagiranja ksenofobije, homofobije i diskriminacije.

On je izjavio da trenutno prikuplja materijale pomoću kojih bi pokrenuo proces protiv ove dve organizacije, a možda i još nekoliki drugih. Međutim, iz SNP-a 1389 se čuju drugačiji komentari – da bi ova tužba, kao i ona za lepljenje plakata „Bulevar Ratka Mladića“ mogla da bude poništena, jer se „prema zapisniku sa suđenja Milošu Vaciću vidi da su policajci davali lažne izjave“.

Da podsetimo, uoči dana kada je trebalo da bude održana Parada ponosa uhapšeno je 35 ultradesničara koji su se okupili u centru Beograda uprkos zabrani. Javnost je burno reagovala zbog činjenice da policija do sada nije mogla da se obračuna sa militantnim pristalicama ovih pokreta, ali izgleda da je neko ipak pristupio rešavanju ovog problema.

Uprkos svemu, neki političari osuđuju rad policije i Tužilaštva. Naime, lider SNS-a, Tomislav Nikolić osudio je inicijativu za zabranu Pokreta 1389 i Obraz, a kao rešenje za obračun sa organizacijama koje su u osnovi nasilne pominje to da one neće imati podršku ove partije. Ovaj političar je veoma kontrdiktorno prethodnoj izjavi objasnio kako građani moraju da „otvore ventil“:

„U nama je nagomilan bes… Ne kažem da je to opravdani ventil, ali država mora da shvati i da im omogući da negde taj ventil otvore, da se ne tuku po ulicama, da ne tuku strance… Ko je kriv? Država“.

Ko god je šetao poslednjih dana ulicama prestonice primetio je pojačanu aktivnost i raspoređenost policije. Prethodna nedelja bila je burna i pokazala je da još uvek nismo zreli da rešavamo probleme na miran način. Neki za to okrivljuju društvo, a neki policiju, ali činjenica je da i vaspitanje i politička klima imaju dosta veze sa ovim dešavanjima. Huligani koji su prethodne nedelje divljali po ulicama grada uglavnom su uzrasta od 18 do 22. godine. Zato Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, smatra da osim policije i Tužilaštva, moraju da reaguju porodice, škole i institucije civilnog društva.

Naravno, dobar početak je i pokretanje sudskih tužbi protiv vandala i povratak vere u rad policije.

Pročitajte i ovo...