Home VestiBiznis & Finansije Azija stvara svoju Uniju

Azija stvara svoju Uniju

by bifadmin

Lideri azijskih zemalja žele da taj region postane jedan od vodećih u svetu i u tu svrhu planiraju da do 2015. godine formiraju trgovinsku zajednicu kao što je Evropska unija, prenose svetski mediji nakon sastanka u Tajlandu koji je održan prošlog vikenda, gde je jedna od glavnih tema bilo ubrzanje integracionih procesa.Na sastanku su se okupili članice ASEAN-a, asocijacije zemalja Jugoistočne Azije (Mianmar, Laos, Tajland, Kambodža, Vietnam, Filipini, Malezija, Brunej, Singapur i Indonezija), kao i druge vodeće azijske zemlje poput Japana, Kine, Južne Koreje i Indije.
Uža zajednica bila bi sastavljena od 10 članica ASEAN-a, i to do 2015. godine, dok bi njeni partneri bili Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Australija i Novi Zeland, pri čemu bi do formiranja šire zajednice moglo doći i znatno kasnije. Takođe, diskutovalo se o tome da či bi u novi pakt trebalo da budu uključene SAD.

Japanski premijer Hatojama i njegov kineski kolega Ven Jiabao složili su se da je formiranje unije po modelu EU, kako bi se smanjila zavisnost Azije od američkih potrošača, više dugogodišnji nego neposredni cilj, pa japanski diplomati smatraju da do konačnog oblikovanja zajednice može doći i za 20 godina, prenosi Vol strit džornal.

Pročitajte i ovo...