Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska: Degradirano 600 šefova Pošte jer su pali na psihotestu

Hrvatska: Degradirano 600 šefova Pošte jer su pali na psihotestu

by bifadmin

Pali ste na testu inteligencije? Nažalost, niste za posao u Hrvatskim poštama. Tako bi se mogao najkraće opisati neuobičajen potez koji je nedavno povukla državna tvrtka sa 12.000 zaposlenih, i koje će koštati karijere oko 600-tinjak koji su pali na testu.

Istina, testiranja nisu morali prolaziti obični poštari, nego njihovi direktno nadređeni, kojih je oko 1200. S obzirom da testove nisu shvatili ozbiljno, a nitko ih nije upozorio da će o njihovu ishodu ovisiti karijera i plaća, većina zaposlenika ih je riješila na brzinu i bez truda.

Šok je nastupio kada su stigli rezultati. Iz Uprave je, tvrde neki zaposlenici, poručeno svima koji nisu zadovoljili da ih čeka degradacija, odnosno novo radno mjesto s plaćom nižom i do 1400 kuna!

Prije mjesec dana sve su zaposlenike s višom i visokom stručnom spremom, koji u većem dijelu obavljaju funkciju voditelja ili kontrolora poštara, posjeli u klupe i dali im papire s krugovima, trokutima i ostalim geometrijskim oblicima pomoću kojih se obično testira inteligencija. Uz to, morali su odgovarati i na nekoliko pitanja iz opće kulture.

– Samo su nam jednoga dana rekli da idemo na testiranje. Trajalo je to oko dva i pol sata. Test inteligencije bio je nešto kao onaj na vozačkom ispitu, krugovi, trokuti… Podijelili su nas u skupine i posjeli, a s nama su bili psiholozi. Shvatio sam to više kao šalu, nekakvu rutinsku provjeru. Nije nam bilo na kraj pameti da nam o tome ovisi karijera. K tome, psiholozi koji su bili s nama rekli su nam da se nemamo čega bojati i da nam se ništa loše neće destiti, bez obzira kako riješili test.

Međutim, sada zbog tog testa čekam novi ugovor koji će, kako sam čuo, biti manji za 1400 kuna, što je za nas veliki novac. Najgore je što nam nitko ništa ne govori. Još ne mogu vjerovati da se tako žele riješiti ljudi i uštedjeti na plaćama.

To je neka veća mućka. Ne mogu vjerovati da jedan psihotest više znači nego moja viša škola i 20 godina radnog staža – tvrdi Kruno Gregurović, voditelj u glavnoj zgradi HP-a u Branimirovoj 4. U Nadzornom odboru Hrvatskih pošta, na čijem čelu je ministar Božidar Kalmeta, kažu da im nitko ništa nije rekao o testu inteligencije, ali i da im Uprava to prema zakonu i ne mora kazati.

Psihologinja Tanja Pureta upozorava da psihotestovi ne mogu biti temelj reorganizacije tvrtke i nisu uobičajena praksa, no ipak takva ispitivanja nisu izuzetak kako kod nas tako i u inozemstvu.

– U principu se takvi testovi ne preporučuju, pogotovo ne u cilju reorganizacije tvrtke. No, ukoliko test nije jedini način provjere, odnosno ukoliko se prati povijest rada i rezultata određenog zaposlenika, mogu biti smjernica. Na temelju takvih testova mogu se raditi daljnje edukacije ili prekvalifikacije zaposlenika, pogotovo ukoliko rezultati ispitivanja osjetno odstupaju od prirode posla kojim se osoba bavi – objasnila je Pureta.

U Hrvatskim poštama tvrde da su testiranja obavljena u skladu s novom organizacijom i strateškom orijentacijom, prilikom čega je obavljena selekcija kadrova za nova radna mjesta.

U proces odabira bili su uključeni radnici koji su radili na različitim radnim mjestima, a prije svega na onima koja se novom organizacijom ukidaju. Selekciju kadrova, tvrde u HP-u, proveli su psiholozi Ureda za upravljanje ljudskim resursima.

– Sam proces selekcije sastojao se od testiranja uobičajenim testovima kojima se mjere intelektualne sposobnosti, osobine ličnosti te stilovi ponašanja u skladu sa zahtjevima radnih mjesta.Cilj je da se na odgovarajuća radna mjesta postave radnici prema zahtjevima posla. Prilikom testiranja nije postojao kriterij “pao ili prošao” nego su se radnici odabirali ovisno o tome koliko netko više ili manje odgovara zahtjevima traženog radnog mjesta.Posebno ističemo da u reorganizaciji i svim popratnim procesima svi radnici u Hrvatskoj pošti zadržavaju prava kakva su imali na prethodnim radnim mjestima – poručuju iz Hrvatskih pošta.

(Jutarnji list)

Pročitajte i ovo...