Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora: Šest banaka u gubitku

Crna Gora: Šest banaka u gubitku

by bifadmin

Centralna banka Crne Gore objavila je rezulate poslovanja banaka koji pokazuju da je za devet meseci ove godine šest, od 11 poslovnih banaka poslovalo s gubitkom. Ukupno su izgubile 23,95 miliona evra, što je ipak 11 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci CBCG.

Prema podacima CBCG, gubitak su u prvih devet meseci imale Crnogorska komercijalna banka (CKB), Podgorička Societe Generale, Komercijalna, Hypo Alpe Adria (HAAB), Invest banka Montenegro i First Finansial (FFB). Najveći je gubitak imala Hypo Alpe Adria banka, 12,9 miliona evra, što je 30 odsto više nego u istom razdoblju prošle godine. Crnogorska komercijalna banka je izgubila oko 5,63 miliona evra, dok je gubitak od oko 3,4 miliona evra zabeležila Podgorička banka Societe Generale, koja je u istom razdoblju prošle godine imala 176.000 evra dobiti.

Komercijalna banka Budva zabeležila je gubitak od 516.000 evra, za razliku od 1,54 miliona evra dobiti koje je imala za devet meseci prošle godine. First Finansial je, pak, izgubila gotovo 1,4 miliona evra, sedam odsto više nego u devet meseci prošle godine. Invest banka Montenegro, koja je drugom kvartalu imala dobit, poslovala je s gubitkom od oko 107.000 evra, četiri puta manjim nego prošle godine.

Pozitivno su u prva tri kvartala 2009. godine poslovale Erste, Hipotekarna, Prva, Atlasmont i NLB Montenegrobanka. Najveću dobit za devet meseci imala je Erste banka, od 670.000 evra, što je u poređenju s istim periodom 2008. godine pet puta manje.

Pročitajte i ovo...