Home VestiBiznis & Finansije EBRD: Pomoć istočnoevropskim kompanijama

EBRD: Pomoć istočnoevropskim kompanijama

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pomoći će kompanijama u istočnoj Evropi kojima preti otežan pristup kreditima, najavio je u razgovoru za nemačke medije predsednik EBRD Tomas Mirou (Thomas Mirow).„Pošto smo u velikoj meri stabilizovali posrnule banke u istočnoj Evropi, sada se spremamo da intenziviramo našu pomoć kompanijama koje su se našle u problemima i cilj nam je da im omogućimo dodatne zajmove“, kazao je Mirou u razgovoru za nemački poslovni dnevnik „Handelsblatt“.

Refinansiranje tih kompanija biće glavni problem u istočnoj Evropi u predstojeće dve do tri godine, prognozira predesdnik EBRD-a.

EBRD i Svetska banka su u posljednje vreme upozoravale na opasnost od iscrpljivanja ponude kredita u istočnoj Evropi. Globalna kriza podstakla je neke finansijske institucije i inostrane banke u istočnoj Evropi i baltičkim zemljama da povuku sredstva iz regiona.

Ekonomski oporavak u istočnoj Evropi biće ugrožen ako ne uspemo u dovoljnoj meri da stabilizujemo kompanije pogođene krizom, rekao je Mirou i naglasio da će privredama regiona biti potrebno najmanje tri godine da obnove stope rasta iz perioda pre krize.

Pročitajte i ovo...