Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Spoljnotrgovinski deficit 3,8 milijardi evra

Srbija: Spoljnotrgovinski deficit 3,8 milijardi evra

by bifadmin

Spoljnotrgovinski deficit Srbi je za devet meseci ove godine dostigao je 3,8 milijardi evra, što je za 38,1% manje nego u istom periodu prošle godine, a najvažniji izvozni artikli su šećer, električna energija, čelik i maline.

Prema podacima Republičkog zavida za statistiku, izvoz iz Srbije je do kraja septembra dostigao vrednost od 4,3 mili jar de evra, ili 23,4% manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz bio 8,1 milijarde evra, što je smanjenje od 31%. Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 53,8% i veća je nego pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 48,3%.

Ukupna spolj no trgovinska robna razmena Srbije od januara do septembra iznosi 12,5 milijardi evra, što je za 28,5% manje nego u istom periodu 2008. godine. Kako je ocenje no u saopštenju Zavoda za statistiku, nastavljene su tendenci je pada izvoza i uvoza s kraja protekle godine, a glavni uzrok je svetska ekonomska kriza koja je dovela do pada privredne aktivnosti.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Rusija, Nemačka i Italija, a u izvozu Bosna i Hercegovina, Nemačka i Crna Gora. Srbija najviše izvozi šećer, električnu energiju, toplovaljane proiz vode i maline. Proizvodi koje Srbija najviše uvozi su nafta i naftni derivati, lekovi, putnički automobili i metalurški koks.

Pročitajte i ovo...