Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska: 41,2 odsto plate državi

Hrvatska: 41,2 odsto plate državi

by bifadmin

Oporezivanje rada u Hrvatskoj slično kao u i ostalim tranzicionim zemljama, ali visoko poresko opterećenje na rad smanjuje motivaciju radnika, povećava troškove preduzeća i ugrožava ekonomski napredak i povećanje životnog standarda građana.Prosečna stopa oporezivanja dohotka u Hrvatskoj iznosi 41,2 odsto, tvrdi Ivica Urban iz Instituta za javne financije. Njegova računica temelji se na prosečnoj bruto plati u proizvodnji, koja iznosi 7.260 kuna, a koja je za oko 470 kuna manja od prosečne bruto plate za sve delatnosti. Ako se iz računice isključi prirez i nedavno uveden krizni porez, prosečna stopa oporezivanja rada u Hrvatskoj ispada malo manja i iznosi 39,3 odsto.

Iako je poresko opterećenje rada u Hrvatskoj visoko, ono je, ocenjuje Urban, na nivou onog u drugim tranzicionim zemljama. Naime, prosečno porezno opterećenje rada u novim članicama Evropske unije čak je i malo veće nego u Hrvatskoj jer iznosi 44 odsto.

Pritom su porezi na rad, u što ulaze ne samo porez na dohodak i prirez nego i socijalni doprinosi, najveći u Mađarskoj, u kojoj, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), dosežu 54,1 odsto. Veće oporezivanje rada od Hrvatske ima i Češka, 43,4 posto, kao i niz starih članica Unije. S druge strane, nešto manje poresko opterećenje rada maju Slovačka, 38,9 odsto, i Poljska, 39,7 odsto.

Pročitajte i ovo...