Home VestiBiznis & Finansije NIS u gubitku od 8 milijardi dinara

NIS u gubitku od 8 milijardi dinara

by bifadmin

Rezultati specijalne revizije NIS-a, koju je sprovela kompanija „Ernst&Young“, govore da je u prošloj godini ova kompanija beležila gubitak od 8 milijardi dinara. Ovo je potvrdilo KPMG-ov majski izveštaj, iako se stručnjaci i dalje pitaju kako je to moguće, s obzirom na energetski monopol koji postoji u našoj zemlji.

Revizorska kompanija je specijalnu reviziju finansijskog izveštaja kompanije uradila na preporuku Vlade Srbije, manjinskog akcionara, koji je iskoristio svoje zakonsko pravo da angažuje novog revizora radi obavljanja specijalne revizije finansijskog izveštaja NIS-a za 2008. godinu.

Još u maju ove godine, KPMG je utvrdio isti gubitak Naftne industrije Srbije, koji je naišao na sumnje javnosti zbog činjenice da su cene nafte rasle a proizvođačke cene su u Srbiji bile pristrasne u korist ove kompanije.

Uslovi pod kojima je prodat većinski deo kompanije Gaspromu, kao i tvrdnje da Rusi nisu znali u kakvom je stanju NIS, naišle su na skepticizam u javnosti, a govorka se da bi gubitke tebalo da pokrije naša Vlada, koja bi ukoliko ne bude imala novca za to, morala da ustupi još jedan deo akcija Gaspromu. Naravno, ovo su više govorkanja nego istina, jer je Gasprom imao godinu dana da pročešlja NIS-ove finansijske izveštaje, a kupio je firmu u postojećem stanju.

Pročitajte i ovo...