Home VestiBiznis & Finansije Novi partijarh uz amin države?

Novi partijarh uz amin države?

by bifadmin

Dok mnoštvo građana odaje poštu juče preminulom patrijarhu, sve su veći izgledi da će se u izbor novog umešati „zemaljska“ vlast. Amfilohiju rastu izgledi da će biti novi srpski partijarh, a deo naše zajednice nije baš najsrećniji ovim rešenjem.

Vest o smrti partijarha Pavla odjeknula je juče u svim medijima. I dok su građani i dalje u šoku, ili strahu od novog partijarha, mediji se trude da saznaju kako će biti izabran njegov naslednik.

Verski analitičar Živica Tucić je za Dojče vele objasnio kako ćemo na izbor novog partijarha sačekati 40 dana, koliko traje žalost za preminulim.

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, sociolog Vladimir Ilić smatra da se država, iako nema prava na to, trudi da utiče na izbor novog partijarha:

„Mi smo pre godinu dana imali priliku da vidimo kako su nosioci izvršne vlasti pokušavali da, pored živog patrijarha, nametnu novog patrijarha. A sada imamo ne indicije, nego očigledno takvo ponašanje, jer se koristi privremena obezglavljenost Srpske pravoslavne crkve. Suprotno ustavnim odredbama, predsednik Republike prisustvuje sednici Svetog Sinoda SPC i samim tim, već autoritetom svojih nadležnosti, vrši cezaristički pritisak na SPC. Izvršna vlast instrumentalizuje situaciju do koje je došlo smrću patrijarha“.

Da podsetimo, partijarh Pavle je rođen 1914. godine pod svetovnim imenom Gojko Stojčević. Kao dete, iz veronauke je imamo dvojku, ali ipak se odlučio za studiranje bogoslovije. Kao episkop, istakao se skromnim načinom života, podizanjem mnogih verskih objekata i svedočenjem pred Ujedinjenim nacijama o lošim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji. Onda je 1990. godine izabran za patrijarha SPC, što je i ostao do svoje smrti.

Pročitajte i ovo...