Home VestiBiznis & Finansije Odjeci samita u Kopenhagenu

Odjeci samita u Kopenhagenu

by bifadmin

Indija je potvrdila da je sarađivala sa Kinom i drugim zemljama u nastojanju da se neutrališe pritisak razvijenog sveta kako bi se usvojili obavezujući ciljevi za smanjenje emisija štetnih gasova na samitu u Kopenhagenu posvećenom klimatskim promenama.
Ministar za zaštitu životne sredine Džairam Rameš rekao je poslanicima u Nju Delhiju da se Indija izborila za sve do čega joj je bilo stalo i uspešno se suprotstavila zahtevima za globalno smanjenje ispuštanja ugljen dioksida u atmosferu.

Po njegovim rečima, grupa u kojoj su Kina, Indija, Južna Afrika i Brazil prerasla je u moćnog pregovarača u ovkiru debate o klimatskim promenama.

Prethodno je Kina odbacila britanske tvrdnje da je sabotirala samit u Kopenhagenu.

U saopštenju ministarstva inostranih poslova se navodi da je Peking uložio mnogo truda kako bi se postigao sporazum o ograničavanju globalnog otopljavanja.

Švedski ministar za zaštitu životne sredine Andreas Karlgren opisao je prošlonedeljni samit u Kopenhagenu kao katastrofu.

Po dolasku u Brisel na sastanak sa resornim kolegama iz Evropske unije, gospodin Karlgren je rekao da Kopenhagen predstavlja veliki neuspeh.

Evropska unija i ostatak sveta moraju da izvuku pouku i pronađu alternativne načine za napredak, istakao je Andreas Karlgren.

Njegov nemački kolega Norbert Retgen opisao je samit kao težak, naporan i vrlo ograničenog dometa.

Evropski ministri za životnu sredinu okupili su se kako bi razmotrili dalje korake u borbi protiv klimatskih promena.

Zvaničnici Evropske komisije navode da se na sastanku ne očekuju nikakve odluke.

Sledeći važan sastanak EU o klimatskim promenama održaće se sledećeg meseca u Sevilji, kada Španija preuzme mandat predsedavajućeg.
(BBC)

Pročitajte i ovo...