Home VestiBiznis & Finansije Tko će spasiti Hypo banku

Tko će spasiti Hypo banku

by bifadmin

Ni Austrija ni Njemačka nisu opčinjene idejom da će morati ‘upumpati’ svježi kapital u posrnulu banku iako Beč garantira kako nitko tko da novac za Hypo banke neće ostati bez njega jer oni za to garantiraju.

U četvrtak se u Münchnu sastao Nadzorni odbor bavarske banke Bayern LB, a u petak će u Klagenfurtu zasjedati izvanredna skupština njene banke-kćeri Hypo Group Alpe Adria.

Na oba sastanka će se odlučivati o sudbini austrijske Hypo banke koja hitno treba 1,5 milijardi eura svježeg kapitala dok financijski stručnjaci ocjenjuju, da za svoje preživljavanje ove i sljedeće godine treba i dvije milijarde eura.

U petak također ističe rok koji je postavio austrijski regulator, do kojeg moraju dioničari banke, ili Austrija i Bavarska, taj novac sakupiti jer će u suprotnom slučaju banka otići u stečaj. Ta austrijska banka si je probleme (po)najviše napravila na riskantnim poslovima u jugoistočnoj Europi.

Inače, pregovori o spašavanju Hypo banke traju čitav tjedan, a mediji u Austriji i Njemačkoj ga uspoređuju s pokerom jer ocjenjuju da će izgubiti onaj tko prvi ostane bez živaca, čime će pokazati spremnost da otvori novčanik. Ni Austrija ni Njemačka nisu opčinjene idejom da će morati ‘upumpati’ svježi kapital u posrnulu banku iako Beč garantira kako nitko tko da novac za Hypo banke neće ostati bez njega jer oni za to garantiraju.

Osim bavarske banke BLB, koja ima 67,1 posto vlasništva, dioničari Hypo banke su još i osiguravajuća kuća Grazer Wechselseitige (GRAWE) s 20,5 posto, te austrijska pokrajina Koruška s 12,4 postotka. Sama pokrajinska vlast je najavila kako je njoj previše uložiti u banku 168 milijuna eura, iako, ako Hypo ode u stečaj, može izgubiti 18 milijardi eura za koliko jamči Koruška. To je objavio i austrijski tjednik Profil koji tvrdi kako je i sama Koruška pred bankrotom, a svaki stanovnik te pokrajine je dužan 6.600 eura.

U Bavarskoj još taktiziraju, a u srijedu je iz tamošnje vlade izašao podatak kako će Bavarci ostati tvrdi i neće dati novac za spas Hypo banke. BayernLB je osim što je kupio Hypo banku za 1,7 milijardi eura u nju uložio još daljnjih do osam milijardi eura.

(Bankamagazin.hr)

Pročitajte i ovo...