Home VestiBiznis & Finansije Indonezija: Planovi za dominaciju na svetskom tržištu hrane

Indonezija: Planovi za dominaciju na svetskom tržištu hrane

by bifadmin

Rast cena hrane na svetskom tržištu, poslednjih godina dodatno podstaknut krizom, naveo je Indoneziju na ekspanzivne planove za proizvodnju hrane.

Kako piše „Jakarta Times“, indonežanska vlada je rezervisala 1,5 miliona hektara zemljišta u Meraukei i Papui za masovnu poljoprivrednu proizvodnju kojom ova zemlje želi da preraste u glavnog azijskog, ali i svetskog proizvođača hrane.

Za tu svrhu vlada će morati da osigura velike površine zemljišta i ohrabri privatno investiranje u taj sektor. Indonezija već poseduje prirodne predispozicije za masovnu poljoprivrednu proizvodnju različitih kultura: 12 miliona hektara plodnog, neobrađenog zemljišta, obilne padavine i radnu snagu.

Poljoprivrednim iskorišćavanjem ogromnih neobrađenih površina, piše „Jakarta Times“, vlada bi podstakla privredni rast, ali i zdrav život. Naime, novi poljoprivredni nasadi pokrenuli bi razvoj prerađivačke, prehrambene industrije i usluga koje se na nju nadovezuju, što bi u celini otvorilo milione novih radnih mesta širom Indonezije.

Pročitajte i ovo...