Home VestiBiznis & Finansije UNWTO: Oporavak turizma u 2010.

UNWTO: Oporavak turizma u 2010.

by bifadmin

Svetska turistička industrija trebalo bi da u 2010. zabeleži snažan oporavak, nakon jedne od najtežih godina u istoriji turizma obeleženoj globalnom ekonomskom krizom i pandemijom svinjskog gripa, objavila je u ponedeljak, 18. januara, Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Globalna industrija turizma u 2009. je zabeležila pad za četiri odsto ali, prema indeksu globalnog turističkog barometra te organizacije, u 2010. se očekuje oporavak za tri do četiri odsto čemu će doprineti i oporavak koji je već zabeležen u poslednjem kvartalu prošle godine.

„Prošla godina je za turizam bila jedna od najtežih u novijoj istoriji“, rekao je sekretar UNWTO-a Taleb Rifai ali je izrazio uverenje da je oporavak već počeo jer je „silazna putanja dodirnula dno“. Prognoze rasta u 2010. potvrđuje i snažan rast indeksa povjerenja UNWTO-ovog panela stručnjaka.

„Rezultati zabeleženi proteklih meseci ukazuju da je oporavak počeo, i to čak ranije i snažnije nego što se prvobitno očekivalo“, kazao je Rifai, upozorivši međutim da će 2010. ipak biti teška godina.“Mnoge su zemlje jako brzo reagovale na krizu i aktivno sprovele mere suzbijanja njenog uticaja i podsticanja provrede. Iako očekujemo povratak na rast u 2010., preuranjeno ukidanje tih mera i iskušenje da se uvedu dodatni porezi mogli bi dovesti u pitanje stopu oporavka u turizmu“, izjavio je Rifai.

Pročitajte i ovo...