Home VestiBiznis & Finansije Objavljen konkurs „Prva šansa“

Objavljen konkurs „Prva šansa“

by bifadmin

Nacionalna služba za zapošljavanje objavila je danas konkurs za zapošljavanje mladih pripravnika preko programa „Prva šansa“, koji će biti otvoren do 31. marta, odnosno do popunjavanja kvote od 16 000 osoba do 30 godina starosti koje će ovim putem naći svoj prvi posao.

Konkurs je otvoren do kraja marta, odnosno do popunjavanja kvote. Za program „Prva šansa“ obezbeđeno je 1,8 milijardi dinara od kojih će biti plaćane naknade za prvih godinu dana rada pripravnika, a na konkursu mogu da učestvuju privatni poslodavci koji redovno uplaćuju doprinose i koji nisu dužnici.

Za razliku od prošlogodišnjeg, novina u danas započetom programu zapošljavanja pripravnika je da će oni koji nemaju radno iskustvo prva tri meseca volontirati, odnosno primati 10.000 dinara mesečno od države, a oni koji posle volonterskog rada budu primljeni neće dobijati plate na teret poslodavaca, koji samo treba da plaćaju poreze na njihove plate isplaćene iz republičkog budžeta, što je oko 8% od ukupnih troškova.

Propisane plate pripravnika sa visokom stručnom spremom su 20 hiljada dinara, sa višom spremom 18 hiljada, a sa srednjom 16 hiljada dinara.

Pročitajte i ovo...