Home VestiBiznis & Finansije Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

Počinje Svetski ekonomski forum u Davosu

by bifadmin

Slogan ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma koji je danas počeo u Davosu je: „Promisliti, redizajnirati, ponovo izgraditi“, a od njega se očekuje reforma kapitalizma, pod pretpostavkom da je dosadašnji sistem neminovno morao da završi krizom.

Recesija koju smo pomenuli odrazila se na privredu svih zemalja sveta, a najteže su je podnele razvijene i zemlje u tranziciji. Davos je inače tradicionalno mesto za analizu aktuelnog ekonomskog stanja svih država učesnica, kojih ove godine ima 90.

Mnogi od učesnika pokazuju zabrinutost zbog Obamine reforme bankarskog sistema, koja će sigurno biti jedna od tema ovogodišnjeg foruma. Pored finansijskih opasnosti i izazova, tema diskusija biće zaštita životne sredine, odnosno uzroci i posledice razornog zemljotresa na Haitiju.

Takođe, bilans ekonomske moći raznih zemalja je ove godine značajno pitanje na globalnoj političkoj sceni. Prema nekim aktuelnim pokazateljima, ravnoteža ekonomske moći se već menja u korist zemalja u razvoju, tako da najjača sedmorka razvojnih država (Kina, Indija, Brazil, Rusija, Meksiko, Indonezija i Turska) ima tendenciju da za jednu deceniju proizvede više nego članice G7. To je jedan od razloga, pored recesije, što organizatori foruma tvrde da „velika državna pomoć i gubitak poverenja u kompanije iziskuju temeljno preispitivanje strukture i duha kapitalizma“.

Forum otvara francuski predsednik, dok će Rusiju i Kinu predstavljati vicepremijeri, a SAD diplomate nižeg ranga. Opšti je zaključak da će ovogodišnji forum u Davosu okupiti manji broj milijardera i visokih diplomata, ali više predstavnika zemalja u razvoju i civilnog društva.


Pročitajte i ovo...