Home VestiBiznis & Finansije Medijska situacija nepromenjena

Medijska situacija nepromenjena

by bifadmin

ANEM i advokatska kancelarija „Živković&Samardžić“ objavile su sedmi po redu Monitoring izveštaj o medijskoj sceni u Srbiji, urađen za decembar 2009. godine, koji analizira pozitivne i negativne događaje u oblasti informisanja, i na osnovu toga daje smernice za ubuduće.

Pravni Monitoring izveštaj navodi slučaj ozbiljnog ugrožavanja slobode izražavanja kroz napade na autorku emisije „Insajder“, zbog emitovanja serijala o vođama ekstremnih navijačkih grupa. Ivica Dačić je izjavio da se u prošloj godini broj napada na novinare smanjio za polovinu, ali taj prosek je pokvarila reakcija huligana na pomenutu emisiju Brankice Stanković. Osim toga, moguća kočnica slobodi izražavanja može biti restriktivni Zakon o radiodifuziji i Krivični zakonik, koji je posebno interesantan za medije, zbog člana 336a koji, čini se, može značajno da ograniči rad novinara.

Blagi pomak zabeležili smo u procesu digitalizacije i privatizacije u medijima (samo četiri od 12 medijskih preduzeća su privatizovana), ali generalno situacija u medijskom sektoru je nepromenjena. Opšti zaključak izveštaja je: „Celu 2009. godinu karakteriše dalje ekonomsko propadanje medija i nespremnost vlasti da se sa brojnim problemima u ovom sektoru ozbiljno i odgovorno suoči, s poraznim rezultatima po medijski pluralizam i ostvarivanje funkcije medija u demokratskom društvu“.

Pročitajte i ovo...