Home VestiBiznis & Finansije Produktivnost rada u Srbiji

Produktivnost rada u Srbiji

by bifadmin

Ministar rada i socijalne politike, Rasim Ljajić, izjavio je da zaposleni u Srbiji moraju menjati svoje radne navike, jer je produktivnost rada ovde 42 odsto ispod evropskog proseka.

Smedia prenosi da osim veoma niske produktivnosti rada, naša privreda se suočava i sa zastarelom tehnologijom, što rezultuje skupom proizvodnjom i malim udelom izvozne industrijske proizvodnje u BDP-u. On je istakao da smo prošle godine izvezli samo šest-sedam milijardi, dok je Slovenija, poređenja radi, izvezla 18 milijardi evra.

Po rečima ministra, rast našeg BDP-a nema veze sa proizvodnjom, već sa domaćom potrošnjom i finansijskim sektorom. Zato treba „podvući crtu“ i napraviti odluku koja preduzeća bi trebalo oživljavati a koja ne. Takođe, Srbija bi trebalo da prestane sa plaćanjem radnih mesta, i da počne plaćanje učinka, jer se ovako ne plaćaju rezultati na radnom mestu.

Da li je naša produktivnost stvar mentaliteta ili nepovoljnih ekonomskih okolnosti teško je utvrditi, ali ako je istorija učiteljica života, navešćemo reči oca srpske statistike, Vladimira Jakšića, iz druge polovine 19. veka:

„Evropski seljaci rade gotovo tri puta marljivije nego naši, a američki barem četiri puta, ali i bez numeričkiih dokaza koje smo naveli dobro je poznata činjenica jasna svima nama, da naši poljoprivrednici nisu skloni radu koliko bi trebalo da budu, i u tome su svi Srbi isti, jer gdegod da žive, čak i ostali Sloveni ih daleko nadmašuju u ovom pogledu“.


Pročitajte i ovo...