Home VestiBiznis & Finansije SAD: Rasprava o reformi zdravstva „politički teatar“

SAD: Rasprava o reformi zdravstva „politički teatar“

by bifadmin

Obama i reforma zdravstvenog sistema opet se nalaze u istoj rečenici u svim zapadnim medijima, zbog planova predsednika Amerike da realizuje reformu zdravstva do kraja marta, iznesenih na jednom nedavnom samitu u SAD. On je apelovao na republikance da zajedničkim naporima sa demokratama reformišu zdravstvo ali izgleda da je jaz između dve partije nepremostiv.

Gardijan piše da je Obama odbio pozive republikanaca za poništavanje postojećih planova i ponovnog počinjanja nacrta. Neki republikanci tvrde da je samit na kome su se okupili više ličio na „politički teatar“ nego na samit, a navodi se da su republikanci i demokrate čak raspravljali i o obliku stola, odbijajući da sede za njim.

Otvarajući zasedanje, Obama je naglasio da je bitka oko reforme zdravstvenog sistema postala pre svega ideološka, i da će krajnji rezultat takve politike biti zaobilaženje zdravog razuma. Obama je predložio da se zdravstveno osiguranje produži na još 31 milion Amerikanaca, a republikanci su se usprotivili ovom predlogu.

Pošto je sednica bila prenošena javnosti, predsednik je izrazio nadu da ona neće postati „politički teatar“ gde se pred kamerama razmenjuju međupartijske kritike, već da će se problem zaista rešiti, ali izgleda da će na kraju demokrate ipak same morati da izguraju reformu. Oni bi trebalo da glasaju za sopstvenu verziju reforme koja bi trebalo da bude potvrđena u Senatu do Božića.

Pročitajte i ovo...