Home VestiBiznis & Finansije Kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti se brani od optužbi za diskriminaciju

Kandidat za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti se brani od optužbi za diskriminaciju

by bifadmin

Koalicija protiv diskriminacije i Inicijativa mladih za ljudska prava pozvale su javnost da ustane u odbranu profesora Pravnog fakulteta u Nišu Zorana Radivojevića i Mirka Živkovića koji su izloženi progonu od strane dekanice Nevene Petrušić.

Dekanica fakulteta je, prema saopštenju, tražila diciplinsku odgovornost profesora koje je sumnjičila za iznošenje dokaza o njenom protivzakonitom delovanju u javnost. Oni su pre toga tražili svoje ustavom zajamčeno pravo da vide podatke o nezakonitostima o dekanicinom radu, o čemu se izjasnio i Poverenik za informacije od javnog značaja rešenjima u korist profesora.

Inače, dokaze su u javnost iznele nevladine organizacije, delom i iznoseći Izveštaj o izvršenom upravnom nadzoru Prosvetne inspekcije, sa dokazima da konkurs za master studije nije bio raspisan u skladu sa zakonom. Osim toga, navodi se da je dekanica Petrušić 16 puta grubo povredila zakon koji garantuje pristup ovakvim informacijama.

Da podsetimo, Nevena Petrušić je inače kandidat za poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a ove optužbe je ocenila upravo kao pokušaj diskreditacije dok traje postupak za izbor poverenika.

Pročitajte i ovo...