Home VestiBiznis & Finansije EBRD i Banca Intesa kreditiraju MSP

EBRD i Banca Intesa kreditiraju MSP

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banca Intesa potpisale su sporazum o korišćenju nove kreditne linije u iznosu od 30 miliona evra, koja će biti namenjena kreditiranju sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Pomenuta kreditna linija je samo deo ukupnog EBRD plasmana vrednog 100 miliona evra stavljenog na raspolaganje članicama Intesa Sanpaolo grupe u regionu Istočne Evrope.

Kreditna linija EBRD biće plasirana privatnim kompanijama u Srbiji kroz kratkoročne, srednjoročne i dugoročne kredite u vrednosti do 2,5 miliona evra i koristiće se za finansiranje obrtnih sredstava i podršku investicionim projektima.

Aranžman EBRD i Intesa Sanpaolo grupacije takođe obuhvata i kreditnu liniju u iznosu od 20 miliona evra koja je stavljena na raspolaganje članici Intesa Sanpaolo grupacije u Bosni i Hercegovini, kao i 50 miliona evra njenoj članici, CIB banci u Mađarskoj. Kroz ove napore EBRD, Svetska banka i Evropska investiciona banka (EIB) pokušavaju da obezbede 25 milijardi evra za podršku bankarskom sektoru u našem regionu, kao i pomoć preduzećima koja su pogođena svetskom ekonomskom krizom.

Od početka svog poslovanja u Srbiji EBRD je plasirao sredstva od 3,5 milijardi evra od čega je 1,8 milijardi evra plasirano u privredu.

Pročitajte i ovo...