Home VestiBiznis & Finansije SAD: Kongres odobrio reformu zdravstva

SAD: Kongres odobrio reformu zdravstva

by bifadmin

Pošto je Obama čvrsto rešio da na teret bogatih siromašnima uvede zdravstveno osiguranje, ova odluka prošla je i u Kongresu – noćas je usvojen istorijski zakon o reformi zdravstvene zaštite.

Zakon je u konačnom obliku potvrđen u oba kongresna doma glasovima Obaminih demokrata, koji imaju većinu i u Senatu i u Predstavničkom domu. Da bi zakon stupio na snagu potrebno je još samo da ga potpiše predsednik.

To znači da će 32 miliona Amerikanaca prvi put steći pravo na lečenje, što mediji karakterišu kao „najznačajniji dokument iz oblasti socijalnog zakonodavstva u SAD još od tridesetih godina prošlog veka“.

Republikanci, koji među svojim pristalicama velikim delom okupljaju dobrostojeće Amerikance, bunili su se zbog troškova koji bi za 10 godina iznosili 940 milijardi dolara. Prošle godine je bilo dilema oko ove sume, međutim, sada je zakon definitivno usvojen.

Osvojivši ovu bitku, Obama se okuražio pa se uskoro očekuje nova inicijativa koja bi trebalo da reši problem miliona Amerikanaca koji ne mogu da otplaćuju rate stambenih kredita. Naime, Obamina Vlada namerava da otkupi hipotekarne kredite od investitora po sadašnjoj vrednosti stanova, da bi stabilizovala tržište nekretnina. Ovaj put porezi će ostati isti, jer bi ovu akciju trebalo finansirati sa 700 milijardi dolara koliko je preostalo od prošlogodišnjeg plana za spasavanje finansijskog sektora.

Pročitajte i ovo...