Home TekstoviNove tehnologije Konačni opraštaj od .yu domena 30. marta

Konačni opraštaj od .yu domena 30. marta

by bifadmin

U UTORAK 30. MARTA 2010, tačno u podne, u skladu sa odlukom Internet korporacije za dodelu imena, prestaje da funkcioniše .YU domen.

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) podseća sve korisnike da provere sve usluge koje koriste na Internetu, kao i da promene podešavanja, jer će nakon gašenja .yu domena, sve elektronske adrese koje se završavaju sa .yu postati nevažeće, a sve Internet prezentacije sa istim završetkom biće nedostupne.

Da bi se izbegli eventualni problemi i omogućio što bezbolniji prestanak rada .YU domena, RNIDS preporučuje da do gašenja .yu domena obrate pažnju na sledeće aktivnosti:

Za korisnike Interneta bitno je da:
1. Ukoliko još uvek koriste adresu sa .yu, da se obrate svom Internet dobavljaču kako bi im pomogao da promenu adrese na domen .rs.
2. Promene parametre svog programa za elektronske poštu, i to u poljima za elektronsku adresu, POP3 i SMTP servere.
3. Ukoliko firma još uvek koristi .yu domen, potrebno je da registruju .rs domen i prilagode DNS zapise i konfiguraciju svih Internet usluga tako da koriste novi .rs domen.
4. Ukoliko koriste neke od Internet servisa (DNS, PROXY Server, FTP server, SSH, TELENET, SMTP, POP, HTTP, HTTPS, NTP, IMAP, SNMP, IRC i sl.) da provere da li su izvršili izmene u njihovoj konfiguraciji, odnosno da li su sve adrese koje se završavaju na .yu zamenjene novim.

Poslovnim korisnicima se savetuje da još jednom provere:
1. Da li se na njihovoj veb lokaciji još uvek nalaze veze koji vode na .yu stranice?
2. Da li su tagovi u veb stranicama ispravljeni i da li su promenjena podešavanja na svim pretraživačimagde su prijavili lokaciju?
3. Od koga sve još dobijaju elektronsku poštu adresiranu na staru .yu adresu?
4. Da li još uvek koriste stare elektronske adrese za pristup nekim veb stranicama? (Korisničko ime za logovanje.)
5. Da li su u adresaru ažurirali sve kontakte?
6. Da li su promenili stranice u domen .rs?
7. Da li su izmenili podatake o kontaktima svojih klijenata u internim bazama?
8. Da li za elektronsko bankarstvo koriste .yu adrese?
9. Da li imaju poslovne partnere u zemlji ili inostranstvu koje još uvek nisu obavestili o izmeni adrese?

Za Internet dobavljače bitno je da svoje korisnike obaveste:
1. Da .yu domen prestaje da radi 30. marta 2010.
2. Da se Internet prezentacije čije su adrese završavale sa .yu sada najverovatnije nalaze na adresama koje se završavaju sa .rs.
3. Da se elektronske adrese koje su se završavale na .yu sada najverovatnije nalaze na adresama koje se završavaju sa .rs.
4. Da su adrese ostalih Internet usluga (PROXY, FTP, SSH, TELENET, SMTP, POP, HTTP, HTTPS, NTP, IMAP, SNMP, IRC..) takođe promenjene tako da koriste adrese koje se završavaju sa .rs.

Prelazak sa .yu Internet domena na nove .rs domene je završen u maju 2009, a u funkciji je ostalo još oko 4000 domena u starom yu registru. Do sredine marta registrovano je 55.391 domena, i to: 31.803 .rs, 16.813 co.rs, 2857 org.rs, 2886 in.rs i 1032 edu.rs.

Paralelno sa ovim aktivnostima, RNIDS je pokrenuo i zvanično uvođenje ćiriličnog domena na Internetu.

Vlada Republike Srbije donela je zaključak kojim je zadužila Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo da u koordinaciji sa RNIDSom sprovede javnu raspravu o ćiriličnom domenu najvišeg nivoa i pravilima za registraciju ćiriličnih poddomena u tom domenu, kao i da preduzme druge mere radi stvaranja uslova za podnošenje zahteva za delegiranje ćiriličnog IDN ccTLD za Republiku Srbiju, do kraja 2010.

Do sada je održan jedan okrugli sto sa temom ćirilički domen najvišeg nivoa u Privrednoj komori Srbije. Krajem februara je počeo sa radom forum RNIDS-a, gde je glavna tema „ Kako treba da glasi čirilićki Internet domen Srbije“. Do sada su najčešći predlozi koji su se pojavili na ovom forumu: .srb, .sb, .srbija, .ić.

Pored RNIDS-a, forume na temu ćirilićnog Internet domena Srbije, pokrenuli su stručni časopisi, kompanije i druge organizacije. Ideja je da se putem javne rasprave i anketa dođe do ćiriličnog naziva Internet domena najvišeg nivoa.

Konačan cilj je da posle ćiriličnog domena najvišeg nicvoa, bude uvedena mogućnost korišćenja posebnih latiničnih slova koje koristi srpski jezik, kao i uvođenje latiničnnih slova koje koriste nacionalne manjine, i to u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Početak ovog procesa se očekuje u 2011. godini.

Detaljnije informacije možete da vidite na lokaciji RNIDS-a. (A.S.)

Izvor: Mikro.rs

Pročitajte i ovo...