Home VestiBiznis & Finansije MMF prognoza: Ovogodišnji rast spskog BDP-a i pad inflacije

MMF prognoza: Ovogodišnji rast spskog BDP-a i pad inflacije

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond prognozira da će bruto domaći proizvod Srbije rasti više nego kod ostalih zemalja iz regiona. Procenjeni rast za Srbiju je dva odsto, ali to je manje od prognoziranog rasta za region centralne i istočne Evrope. Međutim, već naredne godine očekuje nas rast od tri procenta.

Zemlje CIE imaće rast BDP-a od 2,8 odsto, a rast sličan srpskom imaće Makedonija i Albanija. BDP Bosne i Hercegovine porašće pola a Hrvatske samo petinu procenta, dok će Crna Gora imati pad od 1,7 odsto.

Na nivou centralne i istočne Evrope najveći rast BDP-a ove godine MMF očekuje u Turskoj, od 5,2 odsto, a najveći pad u Letoniji, za četiri procenta. Zemljama centralne i istočne Evrope MMF za narednu godinu prognozira rast BDP-a od 3,4 odsto a za 2015. godinu od četiri odsto.

U sledećoj godini naš BDP će rasti na tri procenta, a u 2015. godini se očekuje pet odsto. Ovogodišnja inflacija bi po MMF-u u Srbiji trebalo da bude oko šest odsto (nasuprot prošlogodišnjih 6,6 odsto), a u narednoj godini četiri i po procenta.

Pročitajte i ovo...