Home Vesti O pokojniku sve najgore

O pokojniku sve najgore

by bifadmin

Stvar nekima deluje banalno, ali sam događaj je veoma važan za budući razvoj interneta. Google je objavio da od 1. marta zvanično više ne podržava Internet Explorer 6. Slava mu! Ustvari, nema zbog čega.

Trebao je neko da preseče i kaže: „Ovako više ne može!“ Srećom, doduše kasno, učinio je to internetski monopolista Google, pokazujući s jedne strane zdrav razum, s druge strane iskustvo i s treće strane moć.

Zdrav razum se ogleda u činjenici da IE6, od kako se pojavio, zadavao je muke dizajnerima čitavog sveta. Majkrosoftova politika da se „ne treba držati standarda kao pijan plota“ dovela je do toga da je pravljenje stranice koja u svim pregledačima (browser-ima) izgleda isto, u IE6 ne liči ni na šta. Tu su se dizajneri dovijali korišćenjem raznih tehnika sa stavljanjem kodova koje svi prepoznaju osim dotičnog pa su tako presretali definicije u CSS-u (definicije osnovnog izgleda stranice) ili raznoraznih skripti. Kada nekom ko vam je radio sajt kažete: „Lepo je, ali ne izgleda dobro u Exploreru 6“, budite spremni za verbalni i fizički napad. „Prilagođavanje“ stranice za IE6 je bila noćna mora, ali sada više niko nema prava ništa da prigovori, jer „IE6 ne podržava ni Google!“ Na stranu to da je sve ovo kočilo dalji razvoj web-a zato što je sve moralo biti prilagođeno IE6. Microsoft će zvanično nastaviti „podršku“ za svoj pulen koji se pojavio avgusta 2001. do 2014. godine, mada jedina podrška koja može biti korisniku IE6 je – terapeutska. Poznat kao „najnebezbednije parče softvera ikad“ po broju rupa je i dalje neprikosnoven, što nas vodi dalje na polje Guglovog iskustva.

Problem sa ukidanjem podrške za IE6 je i u tome što se on i dalje uveliko koristi. U Kini je čak polovina pregledača IE6, pa je tako i izbio skandal oko krađe podataka aktivista za ljudska prava u Kini, jer su koristili ono što se „koristi na kompjuteru, ali nije softver“. Gledano globalno, prema podacima za februar sa sajta W3Schools, 9.6% internet populacije koristi IE6, što je tik nešto manje od Guglovog Hroma (Chrome) koga koristi oko 11% e-pučanstva. Mozillin Firefox ubedljivo vodi sa 46%, naspram ukupnog zbira svih verzija Explorer-a od 35%.

ie6Sada dolazimo u domen moći, što je možda i ključno, jer je Google pokazao da je definitivni monopolista u oblasti interneta. Čak i Evropska Komisija razmišlja o reagovanju i ograničavanju monopola, podučeni iskustvom sa Majkrosoftom devedesetih godina kad se „nije na vreme reagovalo.“

Da biste videli kolika je moć Gugla, dovoljno je da čitate IT vesti i vidite da nema ni jednog dana kada nema bar jedne vesti u vezi sa Guglom. Pored usluge pretraživanja veba, kompanija nudi i brojne servise koji su korišćeni širom planete, od video sadržaja (YouTube) do webmail-a (GMail). Pride to što su čak postali i energetska kompanija koja prodaje višak struje koju napravi svojim solarnim panelima.

Za razliku od Majkrosofta koji drži monopol na operativnom sistemu i aplikativnom kancelarijskom softveru, Google drži monopol na informacijama, što je veoma opasna stvar. Naravno, niko vas ne tera da pretražujete web preko Google-a, ali alternative su mu (za sada) ni do kolena. Zašto ne koristiti GMail kada je izvrstan? Monopol Majkrosofta ima drugu težinu u smislu kvaliteta.

Moć kompanije zapravo se vidi u imperativnim odlukama, dakle nema podrške za IE6, ali uskoro i ukidanje podrške za Flash. YouTube polako ali sigurno prelazi na HTML5 standard prikazivanja videa. O tome drugom prilikom. Važno je da posle izjave Gugla (i još nekih kompanija poput Apple-a) protiv Flasha, kompanija Adobe ubrzano radi na izdavanju novih verzija, sa kojima kasne bar pet godina, bar što se tiče brzine i stabilnosti.

Na kraju, zanimljiv je jedan fenomen, koji je veoma izražen i u Srbiji. Mnoge kompanije koje grade svoj imidž na savremenosti i primeni novih tehnologija i dalje zvanično koriste IE6. Prema insajderskim informacijama kojima raspolažemo, tu su mnoge banke, osiguravajuća društva i finansijske institucije. Zapitajte se koliko su vaše informacije sigurne u ovom okruženju i kolika je opšta informatička pismenost u tim kompanijama. Korišćenje Internet Explorera 6 odavno se smatra informatičnom nepismenošću. Mnogi se raduju „sahrani“ ovog tzv. browsera. Evo jednog od sajtova posvećenog tome: ie6funeral.com.

broj 64, mart 2010.
Uroš Nedeljković

Pročitajte i ovo...