Home Posle 5 Preko ramena: Mart 2010.

Preko ramena: Mart 2010.

by bifadmin

Higijena

Predsednik Tadić je u uskršnjoj poseti manastiru Bukovo okupljenoj dečici konstatovao da su oprala kosu na praznik, da su se baš doterala. Malo ljudi je u vestima primetilo ove predsednikove reči, ili su pak primetili ali više ne reaguju na sve brzoplete izjave naših političara.

Evropejci

Kako Blic saznaje iz sebi bliskih izvora, nagradu za Evropljanina godine, koju dodeljuje Prva evropska kuća, dobiće ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Za sledeću godinu neka se spremi Tomislav Nikolić.

Jovanča

jovancaNa naslovnoj strani besplatnog beogradskog dnevnog lista osvanuo je veliki naslov: “Srbin za godinu dana posetio 46 zemalja”. Da narod ne bi bio u nedoumici, tu je i slika srpskog ministra inostranih poslova Vuka Jeremića i tekst koji narodu prezentuje zvanične podatke Ministarstva spoljnih poslova da se ministar Jeremić tokom 2009. godine sastao sa 84 šefa diplomatije, osam puta je posetio sedište UN u Njujorku, 40 puta je putovao u zemlje članice EU, 21 put je službeno putovao u zemlje regiona, a tri najčešće destinacije su Njujork, Brisel i BiH. Dalje se navodi da je neumorni ministar u vazduhu (valjda u avionu) proveo 6 dana, da je 152 sata leteo do Njujorka i nazad, da je tri puta obišao planetu leteći do Njujorka – sve u svemu, prešao je 116.369 kilometara. Statističari tvrde da trećinu godine prespavamo, ako nam za ostale neophodne radnje – hranu, higijenu i slično, treba još pedesetak dana, ministar je imao jedva 200 dana za ubeđivanje Azerbejdžana, Južne Afrike, Hondurasa, Kube, Nigerije, Gabona i ostalih da ne treba priznati Kosovo, ali je 11 neposlušnih, od ukupno 130 zemalja koje su priznale Kosovo, to ipak uradilo u 2009. godini.

Borba sa vetrenjačama

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava bilo je u centru pažnje medija prošlog meseca jer je državni sekretar iz ovog ministarstva, Marko Karadžić, odlučio da podeli sa novinarima informaciju o nepotizmu i o radnom učinku određenih zaposlenih u ovoj instituciji. Ono što nama bode oči u vezi sa pomenutim događajem je pitanje kako je moguće da postoji diskriminacija unutar ministarstva koje se bori protiv diskriminacije. Predstoji nam još samo da Ministarstvo ekonomije počne da se bori protiv ekonomije, mada neki veruju da se to već dešava.

Sirotinja sirotinji

Vakcine protiv novog gripa sigurno neće biti bačene, a jedna od mogućnosti je da višak poklonimo nekom siromašnijem od nas, kaže ministar Tomica Milosavljević. „Pošto takvog u Evropi nema, potražićemo ga u Africi i na drugim kontinentima, a o tome će odlučiti Vlada Srbije“, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević za „Novosti“. On je upozorio „da vakcinacija zvanično još traje“ iako je na terenu praktično zamrla – od 850.000 uvezenih doza plaćenih po 799 dinara, utrošeno je 154.000. A mi svaki dan slušamo da je Srbija lider u regionu, ovako, može neko da pomisli da je lider u siromaštvu, daleko bilo.
Srčani problemi

Prve informacije o zemljotresu na Kosovu dobili smo sa Tvitera i Fejsbuka. Pisalo je: S ozbirom na lokaciju zemljotresa, Srbija je upravo imala aritmiju.

Strast

Pevačica Ksenija Pajčin i maneken Filip Kapisoda nađeni su mrtvi u njenom stanu, a ispostavilo se da je ljubomorni Kapisoda prvo ubio Kseniju, a potom sebe. Mediji su se utrkivali da prikažu ovu tragediju kao romantičnu sagu o nesrećnoj ljubavi, a ako ste čitali između redova shvatili ste  da nemate strastvenu vezu sem ako vas partner ne ubije.

Sankcije prema Iranu

Obama, Sarkozi i mnogi drugi državnici su se složili da treba pooštriti sankcije Iranu jer je bezobrazan. Ahmadinedžad kaže da će sankcije samo ojačati Iran, ali švedski standard, za sada, ne pominje.

Sajber-MUP

Prema rečima Dragana Jovanovića, zamenika odeljenja za visokotehnološki kriminal u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, “Fejsbuk i druge socijalne internet mreže interesantne su policiji jer danas skoro svaki kriminalac na njima ima profil, pa se praćenjem tih naloga neretko može olakšati istraga i prikupljanje dokaza”. Nema šale, kad-tad će MUP “provaliti” domaće socijalne mreže kao što su Delije, Srpski nacionalisti, Stormfront….

Sizifov posao

U martu smo saznali da je govornica u kuršumlijskom lokalnom parlamentu visoka 170 cm, i da se odbornici koji su niski rastom zato ne javljaju za reč. Zamenik predsednika opštine Kuršumlija, Dejan Milošević, skratio je govornicu za 40 centimetara kako bi ona bila po meri nižih odbornika. Međutim, time je nastao drugi problem – skraćenu govornicu sada ne mogu da koriste odbornici viši rastom. Šta bi Sizif rekao na probleme iz  našeg političkog teatra?

Reformista

Barak Obama napokon je izboksovao zakon o reformi zdrasvtvene zaštite, a sa tim i pretnje smrću koje su tradiocionalno svi američki reformistički predsednici dobijali. Od početka borbe za reformu nekoliko potencijalnih atentatora je uhapšeno, ali Obama mora biti na oprezu jer “menja iz temelja američki način života”. Ovaj novi američki način života omogućiće pravo na lečenje za više od 30 miliona siromašnih Amerikanaca, pa ne vidimo šta tu nije “američki”.

Problemi

Guverner NBS, Radovan Jelašić, dodao je svojoj funkciji prefiks “bivši”. On je treći funkcioner iz redova G17 plus koji je nedavno dao ostavku; izgleda da se među članovima ove partije širi neki virus koji uzrokuje “lične probleme”.

Prodaja Telekoma

Zlatna koka ili državno preduzeće koje, gle čuda, ne posluje s gubicima, biće prodato putem tendera ove godine. To je najavila Vlada Srbije. Ministarka Jasna Matić je dala nekoliko veoma dobrih argumenata pa ljudima tek sada nije jasno – zašto se prodaje Telekom. Zanimljiva je teza oko povećanja konkurentnosti tamo gde je Telekom monopolista.

Gazda Jezda

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je ekstradiciju Jezdimira Vasiljevića iz Holandije 8. aprila prošle godine, četiri dana posle hapšenja po Interpolovoj poternici, ali na izručenje se čekalo godinu dana zbog prava žalbe na prvostepenu odluku suda. “Gazda Jezda” je sada u Srbiji, proverava kako funkcioniše reformisan pravosudni sistem tj. koliku će mu kamatu zbog kašnjenja obračunati.

Eurosong

Goran Bregović je prevazišao sam sebe i dokazao da definitivno koristi kompjuterski program za generisanje nasumičnih stihova u pesmama.

Ko peva zlo ne misli

“Ljubiš me k’o balavica, nije te sram, Beograd, Beograd, ja bezobrazan…. Ovo je Balkan, come on, hop, hop, hop, ovo je Balkan, come on, hop, hop, hop, ovo je Balkan, come on, hop, hop, hop ovo je Balkan, come on, hop, hop, hop” – to su stihovi pesme koje su udruženim intelektualnim snagama smislila tri istaknuta estradna umetnika. Naslutićemo kako bi bilo da je samo jedan od njih pisao tekst – ili bi ceo tekst bio reč “Balkan” ili “hop”. Da nisu tako istaknuti, možda bi tekst bio samo slovo “h”. Čak i to bi imalo više smisla.

Čorba

Gorivo u Srbiji sve je skuplje i skuplje. Doduše nije ni najskuplje u Evropi, ali ako se u strukturu cene unese i njegov kvalitet, onda je definitivno najskuplje, s obzirom da haba automobile gore do sirćeta. Ne zaboravimo da je NIS prodat pod istim argumentima kao što će i Telekom, a koliko će NIS biti konkurentan 2011. kada mu se ukine monopol – videćemo.

Četrdeset godina Studija B

Radio stanica koja je obeležila svakodnevni život Beograđana je zašla u zrele godine. Čestitamo kolegama.

Pun kufer

Tri i po godine posle podizanja optužnice, suđenje za „aferu kofer“ počelo iz početka. Iako je proces doveden do samog kraja i očekivalo se zakazivanje ročišta na kome bi bile iznete završne reči, ono je vraćeno na početak zbog promene članova sudskog veća. Pet meseci nakon što je predsednik sudskog veća Omer Hadžiomerović završio dokazni postupak i bio pred zakazivanjem iznošenja završnih reči na suđenju za aferu kofer, bivši viceguverner Dejan Simić i funkcioner SPS-a Vladan Zagrađanin, koji su optuženi za uzimanje mita, našli su se pred novim sudskim većem i proces je počeo iz početka. Simić i Zagrađanin uhapšeni su 11. januara 2006. godine u stanu bivšeg viceguvernera NBS u Beogradu, gde je policija pronašla torbu sa 100.000 evra. Ko misli da su sudovi spori, vara se: Dejan Stojadinović koji je 5. februara ove godine pesnicom apelovao na poslanika Velimira Ilića, brzometno je dobio dve godine zatvora.

Pročitajte i ovo...