Home VestiBiznis & Finansije Poruka koju šalje ministar zdravlja lečenjem u inostranstvu

Poruka koju šalje ministar zdravlja lečenjem u inostranstvu

by bifadmin

Iako svako ima pravo da bira gde će i kako biti lečen, zastrašujuće je ako ministar zdravlja u skladu sa ovim pravom odabere drugu državu. Tako je Tomica Milosavljević za rutinsku operaciju diskus hernije odabrao nemačku kliniku Groshadern.

Mnogi smatraju da je ovim izborom Milosavljević pokazao svoje mišljenje o kvalitetu zdravstvenih usluga u Srbiji. Iako je operacija po rečima stručnjaka bila rutinska, ministar zdravlja nije hteo da je obavi u Srbiji. Šefica poslaničke grupe G17 plus, Suzana Grubješić, navodi da je ministar zdravlja otišao na operaciju u Minhen posle konsultacija s vrhunskih neurohirurzima u Srbiji:

„Preporučeno mu je da primeni tu neinvenzivnu metodu i spase nogu koja je pretila da postane skroz nesposobna i imobilisana“. Ona je dodala da to govori o tome da je srpski zdravstveni sistem daleko od idealnog, iako je u proteklih 10 godina urađeno mnogo toga u toj oblasti. „Proteći će još mnogo vremena dok ne budemo bukvalno svaku operaciju mogli da uradimo u Srbiji i dok ljudi ne budu morali da idu u inostranstvo“, rekla je Grubješićeva.

Neki poslanici su već zatražili momentalnu ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevića, međutim, oni nisu jedini:

„Posle svega, ako ima moralnih skrupula, trebalo bi da podnese ostavku, jer je ovo rutinska operacija za naše ortopede i neurohirurge,“ rekao je dr Paja Momčilov, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, koji je zaključio da je lečenjem u Nemačkoj ministar pokazao da nema poverenja u sistem na čijem je čelu već osam godina.

Više od političkih saboraca je razočarana stručna javnost. Dragan Cvetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije je za list Danas rekao da je „najblaže rečeno, izbor koji je ministar napravio nedopustiv, jer, on nije običan građanin, već ministar zdravlja. Na taj način, Milosavljević je pokazao koliko ima „poverenja“u sistem koji gradi već osam godina i o kome svakodnevno priča. Time što se podvrgao operaciji u Nemačkoj i zaobilazeći svoju državu i svoj zdravstveni sistem, uputio je jasnu poruku, kako svojim kolegama lekarima, tako i pacijentima“.

Pročitajte i ovo...