Home Posle 5 Preko ramena: Februar 2010.

Preko ramena: Februar 2010.

by bifadmin

Vo vjeki vjekova
Od 1. marta izvodi iz matičnih knjiga važe doživotno. Konačno nećete imati problema da dokažete da ste živi i da niste Feniks koji se iznova rađa svakih šest meseci.

Poskupljenje
Sto dinara je jedan evro. Tako je lakše računanje.

Bronhi
Prema „Indeksu ekoloških performansi“ koji sastavljaju stručnjaci sa univerziteta Jejl i Kolumbija, međ’ 163. države, Srbija (sa Crnom Gorom) je na 29. mestu. Ovo podseća na poznati grafit iz osamdesetih: „Ulice u Sovjetskom savezu su čiste jer građani nemaju šta da bace.“

Sudovi
Početkom februara saznali smo da je najveći problem sudova u Srbiji nedostatak prostora i računara. To je mnogo bolji problem od onoga koji smo pretpostavljali.

Napredak
Po izveštaju Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma, zdravstvo i osnovno obrazovanje u Srbiji zauzelo je 46. mesto na listi od 133 zemlje. Čim smo krenuli da se čupamo za kosu, ministar zdravlja nas je ohrabrio rečima da je to dvostruko bolji rang u odnosu na makroekonomsku stabilnost, infrastrukturu i tržišnu i poslovnu efikasnost zemlje. Hvala Tomici Milosavljeviću što još imamo bujne kose.

Imovinske karte
Neki funkcioneri su odbijali da daju podatke za imovinske karte iz straha da ih ne ostave supruge. Kada su shvatili da taj problem ne rešava Agencija za borbu protiv korupcije već bračni savetnik, odlučili su da daju pogrešne podatke. Sumnju u date podatke je izazvala tvrdnja pojedinih ministara da nemaju ni dinara ušteđevine, uprkos dobro poznatoj praksi srpskih političara da javnu fuknciju koriste za rešavanje stambenih pitanja uže i šire familije, kupovinu novih voznih parkova i obezbeđivanje mlađahnih ljubavnica. No, provera podataka će pokazati da li je aktuelna politička elita odbacila tradiciju bogaćenja na račun države i uvela novi metod rada koji podrazumeva obavljanje poslova zbog kojih su i došli na vlast.

Nasilje
Februar je definitivno bio mesec nasilja. To bi vam potvrdio Velimir Iilć koji je dobio pesnicu u glavu u toku davanja jednog intervjua, ali i monasi koji su Youtube-ovi favoriti zbog umeća ulične borbe iskazanog ispred gračaničke crkve. S tim u vezi….

Snupi i Lucija
Pristalice vladike Artemija su pokazale da su dostojni crne uniforme i drevnih srpskih nindža ratinika cara Lazara iz 1389.

Izglađivanje
Poznati snimak jedne privatizovane farme u Starčevu potresao je ljubitelje životinja ali i sve normalne građane Srbije. Na njemu se vide leševi krava koji leže pored živih krava. Jadne životinje su umrle od gladi, a radnici koji su ovaj snimak dostavili medijima suspendovani su sa posla na 30 dana. Pitamo se da li će rukovodstvo firme biti doživotno suspendovano sa posla.

veljaZbogom oružje!
Velja Ilić je vratio oružje za koje je imao dozvolu. Sada može mirno da se spava.

Krediti u dinarima
Zanimljivo! Kako se (i zašto) niko nije setio ovoga ranije?

Srpska majka
Baš kada je istraga protiv Svetlane Ražnatović za zloupotrebu službenog položaja ušla u osmu godinu, Više javno tužilaštvo podnelo je predlog za njenu dopunu. A taman smo mislili da su zaboravili na to, ili pak, zbog nedostatka kompjutera odlučili da se bave manje komplikovanim pitanjima. Ili je to bio rođendanski pokon, da ne duva žena svih osam svećica odjednom?

Pomračenje
Ivo Josipović je inaugurisan, ali senku na ceremoniju je bacio Boris Tadić, svojim nedolaskom iz „opravdanog“ razloga. Da bi medijska senzacija bila začinjenija, predsednik Hrvatske je dao literalno nabijenu izjavu da je „pružio ruku Srbiji i da se nadao da će je Tadić prihvatiti“. Hoće li dve zemlje uskoro prestati toliko da vrednuju ručni rad i kultove ličnosti?

Crveni tepih
Naši poslanici su odlučili da gaze crveni tepih pri dolasku na posao. Zašto? Da ne prljaju cipele sirotani, mnogi nemaju ušteđevinu, od čega da kupe nove…

Bzzz
Poskupela struja. Zašto odjednom kad je moglo mesečno po par procenata, nikom nije jasno. U svakom slučaju, zanimljiv atak na kućni budžet i cene uopšte.

Izbrisani
Američka NVO „Global integriti“ koja se bavi istraživanjem korupcije, u izveštaju za 2009. godinu skinula je Srbiju sa liste zemalja sa velikom korupcijom. Kakve li su tek države sa većom korupcijom?

Povlačenje automobila
Tojota, Honda i Suzuki vraćaju automobile zbog nekih grešaka. Ako se iko od vas razočarao npr. u Tojotu, slobodno nek nam ustupi svoje vozilo.

14% manje piva
Carlsberg Group Srbija je saopštila da je opala prodaja piva u Srbiji za 14%, kao posledica ekonomske krize i povećanja akciza na pivo. Kad će više proći ova kriza pa da možemo opet pred dragstor?

broj 64, mart 2010.

Pročitajte i ovo...