Home VestiBiznis & Finansije Preminula Biljana Kovačević – Vučo

Preminula Biljana Kovačević – Vučo

by bifadmin

Posle duge i teške bolesti, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i jedan od najistaknutijih aktivista za zaštitu ljudskih prava u Srbiji, Biljana Kovačević – Vučo preminula je danas u Beogradu.

Biljana Kovačević-Vučo rođena je 1952. godine u Beogradu. Za života, bila je istaknuti borac za zaštitu ljudskih prava, počev od osnivanja Jugoslovenske akcije NVO i nezavisnog sindikata “Nezavisnost”, preko njenog krucijalnog uticaja na osnivanje Saveta za ljudska prava Centra za antiratnu akciju u Beogradu. Bila je šefica SOS linije za pravnu pomoć žrtvama političe, etničke i dikriminacije na radu, osnivač, generalna sekretarka i šefica kancelarije za pravnu pomoć Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, predsednica izvršnog odbora Centra za tranziciju ka demokratiji i osnivač i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

Osim profesionalnih uspeha, za sobom je ostavila dvojicu sinova.

Danas, između 17:30 i 18:00h, predstavnici nevladinih organizacija odaće poštu preminuloj Biljani Kovačević-Vučo donošenjem cveća u Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD – Birčaninova 21).

Pročitajte i ovo...