Home VestiBiznis & Finansije Pravda za povlašćene

Pravda za povlašćene

by bifadmin

Mediji nisu odustali od bavljenja pitanjem efikasnosti sudstva, iako je „otvorena nova era u pravosuđu“ osuđivanjem Dejana Stojadinovića, napadača na Velimira Ilića, na dve godine zatvora. Naprotiv, ovaj slučaj otvara jedno novo pitanje – da li je sudstvo efikasno prema svima ili samo prema povlašćenima.

Ovu temu obrađivali smo već u jednom BiF komentaru, a kako vidimo sada se još neki mediji bave njom. Naime, B92 podstaknut dvogodišnjom kaznom koju je ekspresno dobio Stojadinović, piše da se uprkos brzini ovog procesa mnogim ljudima suđenja i dalje otežu u nedogled.

Kao primer se navodi suđenje za napad na snimatelja B92, Boška Brankovića, koje se vuče već dve godine, i suđenje upravo Velimiru Iliću za fizički napad na tadašnjeg novinara novosadske TV Apolo Vladimira Ješića iz 2003.

U slučaju napada na snimatelja B92, kojem je polomljena noga u napadu, poslednji glavni pretres je održan 29. oktobra, a naredna dva koja su zakazana nisu održana, jer se veštak nije odazvao.

U slučaju Vladimira Ješića, koji je tužio Velimira Ilića zbog fizičkog napada, Iliću je naloženo da plati skoro 9,5 miliona dinara na ime pretrpljenog straha, fizičkih i duševnih bolova nanetih zbog povrede časti i ugleda. Naravno, Ješić taj novac nikada nije video. Kako stvari stoje, mnoga druga suđenja se neće ni završiti pre odsluženja kazne Dejana Stojadinovića, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni ako u međuvremenu ne smisle još restriktivniji zakon o regulaciji rada medija (jer izgleda da se sada jedino mediji bave sličim nepravdama).

Pročitajte i ovo...