Home VestiBiznis & Finansije Svet bezbedniji od nuklearnog oružja

Svet bezbedniji od nuklearnog oružja

by bifadmin

Čini se da nema novine koja nije prenela Obaminu izjavu je da je svet postao bezbedniji posle samita o nuklearnom naroužanju koji je u utorak uveče završen u Vašingtonu. To zapravo znači da su se lideri najmoćnijih zemalja usaglasili da će se boriti da nuklearni materijal nikada ne padne u ruke terorista.

Naime, lideri 47 zemalja su postigli dogovor o obezbeđivanju nuklearnog matrijala u naredne četiri godine, s obzirom na čijnenicu da je nuklearni terorizam jedan od najvećih izazova globalnoj bezbednosti. Učesnici konferencije obećali su da će predati deo nuklearnog materijala i zatvoriti neke nuklearne reaktore.

Takođe, američka državna sekretarka Hilari Klinton i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potpisali su protokol o uklanjanju 68 tona plutonijuma SAD i Rusije, svako po 34 tone.

Obama inače smatra da je nuklearni terorizam jedna od najvećih pretnji za svet, ilustrujući ovu tvrdnju hipotezom da bi terorističke grupe poput Al Kaide rado koristile nuklearne materijale. Međutim, trn u oku su mu i dalje Iran i Severna Koreja.

Zato, SAD je apelovao na međunarodnu zajednicu da sankcioniše Iran zbog nuklearnog programa koji ta zemlja sprovodi.

Pročitajte i ovo...