Home VestiBiznis & Finansije Zastavini radnici poručili Dinkiću da se ne pojavljuje u Kragujevcu

Zastavini radnici poručili Dinkiću da se ne pojavljuje u Kragujevcu

by bifadmin

Odluka ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da umanji plate svima koje Fijat nije zaposlio razgnevila je „kragujevačke proletere” pa su mu juče poručili da je „bolje da se ne pojavljuje u Kragujevcu”. Oni su besni jer ih je ministar nazvao „neradnicima“ i umanjio im plate za prilično veliki procenat.

Inače, problem je nastao kada je FAS („Fijat automobili Srbija”) zaposlio hiljadu radnika, od ukupno 2.433 koliko je definisano ugovorom. Ostali su morali da se vrate u Zastavu i sada su na „čekanju”. Njihov budući posao zavisi od dolaska kooperanata, kod kojih će, kako je najavljeno, biti zaposleni svi koje FAS ne bude angažovao.

Rok za rešavanje statusa ovih Zastavinih radnika je kraj 2012, ali radnici ne znaju od čega će dotle živeti. Osim toga, u Zastavi ima oko 600 zaposlenih koji ni po kom osnovu nisu angažovani u FAS-u. Njima će, prema novom režimu isplate zarada, mesečna primanja od aprila biti umanjena za 40 odsto. Drugu grupu radnika čine oni koji su povremeno angažovani na čišćenju fabričkog kruga i izmeštanju stare opreme. Njih je oko 400. Sledeća plata biće im niža za 30 odsto. Prosečna plata u Zastavi bila je oko 27. 500 dinara.

Međutim, izgleda da su radnicima plate smanjene pre najavljenog roka. Jedan od zaposlenih u Zastavi, Radoje Ivanović, tvrdi: „To da će umanjenje važiti od maja, odnosno za aprilsku platu, je čista laž. Jutros sam dobio obaveštenje banke o uplati drugog dela plate za mart. Umesto 19.855 dinara, na račun je leglo 12.060 dinara. Dinkić nam je umanjio zarade i pre nego što je rekao da će se to desiti“.

Radnici tvrde da njihov problem nije Fijat, već odnos naše države prema njima, i pojedini funkcioneri, poput ministra Dinkića i predsednika Upravnog odbora fabrike, koji „rukovodi strateškim poslovima, a pre par meseci nije umeo da nađe izlaz iz hale. Dva sata smo ga tražili, da ga izvedemo napolje“. Ovo možda najbolje oslikava kvalitet privatizacija u Srbiji, državi koja takođe pokušava da nađe izlaz, ali iz problema koje sama stvara.

Pročitajte i ovo...