Home VestiBiznis & Finansije Apple na berzi jači od Microsofta

Apple na berzi jači od Microsofta

by bifadmin

Juče smo bili svedoci istorijskog preokreta na Njujorškoj berzi, kada je Apple je pretekao svog višedecenijskog rivala Microsoft, kao informatička kompanija sa najvećom tržišnom vrednošću.

Apple je na kraju dana vredeo 221,1 milijardu dolara, a Microsoft 219,2. Sada je jedina američka kompanija koja na berzi vredi više Exxon mobil sa svojih 282 milijarde dolara. Ovaj preokret zapanjio je informatičare i ekonomiste, posebno ako imate u vidu da je pre nekih desetak godina Microsoft na berzi vredeo 560 milijardi, a Apple tek 15,6.

Gejtsova kompanija je, doduše, i dalje profitabilnija od Applea, sa godišnjim prihodom od 58,4 milijarde prema 36,5, a profitom od 14,6 milijardi prema 5,7 koliko na kraju svega ostaje Appleu. Bar je tako bilo prošle godine.

Ali investitori imaju „osećaj“ da je Apple u povoju, i jučerašnji preokret samo dokazuje tvrdnje da je u poslovanju tehnoloških preduzeća bitniji odnos prema individualnim potrošačima nego poslovnim korisnicima. Tako je u silaznoj putanji tražnja, iako i dalje veoma velika, za operativnim sistemom (osnovni program pi-si kompjutera) „Windows” i programskim paketom za kancelarijsko poslovanje „Office” koji su okosnica poslovanja Microsofta, a potrošači sve više žele mobilne uređaje i „online“ programe. To im nude Apple i Google, a ovaj sektor Microsoftu ne donosi profit još od 2005. godine.

Međutim, mnogi su predviđali ovakav sled događaja, a širi opis dešavanja na berzi i faktora koji na to utiču imate ovde.

Pročitajte i ovo...