Home VestiBiznis & Finansije Afera satelit: Prohujalo sa istragom

Afera satelit: Prohujalo sa istragom

by bifadmin

Odluka Vlade, koja bi danas trebalo da skine oznaku tajnosti sa dokumenata o zakupu izraelskog satelita, pojačala je interesovanje javnosti za „Aferu satelit“. Sada bi trebalo sa izraelskim preduzećem Imidžset pregovarati o smanjenju duga i mogućnosti da se za taj iznos kupi druga roba. Samo je pitanje ko će odgovarati za ovu aferu koja je rezultovala dugovanjem Srbije 36 miliona evra na ime odštete zbog neispunjavanja odredbi ugovora o zakupu satelita.

Povodom toga, ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da o odgovornosti učesnika Afere satelit treba da progovori pravosuđe i da će neko morati da ide u zatvor zbog toga. Pravosudni organi i policija međutim nisu sproveli istragu protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića pre nego što se otišlo na arbitražu sa izraelskom kompanijom Imageset, gde je utvrđena šteta od 36 miliona evra, i time možda odredili visinu štete koju treba da platimo.

Da podsetimo, Davinić je osumnjičen je da je bez dozvole nadležnih 4. juna 2005. godine potpisao ugovor vredan 45 miliona dolara sa izraelskom kompanijom „Imidžset internešenel“. On se branio da nije ništa potpisivao, a zatim je u javnost procurela informacija da je Svetozar Marović potpisao dokument. Tužilac je postupao po ovom predmetu, a prošle godine Vrhovni sud Srbije ukinuo je rešenje Okružnog suda u Beogradu da nema mesta sprovođenju istrage protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića. Očigledno je da nekima i dalje nije u interesu da se cela ova afera raskrinka, sreća pa ima i upornih u tome.

Ministar Dinkić je povodom vesti o skidanju oznake tajnosti rekao:

„Jasno je da se na svim ugovorima nalazi Davinićev potpis, a na nekim i potpis Svetozara Marovića. Koliku odgovornost ko snosi treba da kaže pravosuđe i ovde će neko morati da ide u zatvor. Ako toga nema, onda je jasno da neko štiti glavne aktere te afere“.

Pročitajte i ovo...