Home VestiBiznis & Finansije Evro pao najniže u odnosu na vrednost u protekle četiri godine

Evro pao najniže u odnosu na vrednost u protekle četiri godine

by bifadmin

Ovog jutra osvanula je vest da je evro pao na najnižu vrednost u protekle četiri godine, zbog straha od prelivanja grčke dužničke krize i sumnje u snagu privrede evrozone.

Gardijan prenosi da finansijsko tržište i dalje vrši pritisak na političke lidere ujedinjene Evrope, što je dovelo evro na vrednost od 1.2234 dolara. Od početka maja ovaj pad evra iznosi oko sedam procenata, uprkos velikim sumama koje su određene za podršku država evrozone.

Naime, oočetkom meseca EU i Međunarodni monetarani fond su se složili o paketu vrednom 750 milijardi evra koji treba da spreči širenje dužničke krize iz Grčke na duge slabe privrede evrozone. Uprkos početnoj euforiji kojom je paket dočekan, strahovanja su se vratila i evropske akcije i evro su počeli da padaju ponovo.

Sa svih strana stižu kritike na rad evropskih vlastodržaca – one kažu da su lideri EU nevoljni i bespomoćni da se suoče sa potrebom da prihvate međunarodnu pomoć za fiskalnu konsolidaciju. Tržište se i dalje plaši prelivanja grčke dužničke krize na druge zemlje evrozone, uglavnom na Portugal, Irsku i Španiju.

Danas bi trebalo da se održi sastanak evropskih ministara finansija u Briselu, i očekuje se plan za čvršu regulativu deficita i manevrisanje sa dugovima.

Pročitajte i ovo...