Home VestiBiznis & Finansije Gej parada u Havani pre nego u Beogradu

Gej parada u Havani pre nego u Beogradu

by bifadmin

I u zemljama koje smo smatrali mnogo nedemokratskijim od naše, borba za ljudska prava više napreduje. Naime, uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije u Havani je održana gej parada, a među aktivistima je bila i ćerka kubanskog predsednika Raula Kastra.

Inače, Međunarodni dan protiv homofobije održava se 17. maja, kada je 1990. godine Svetska zdravstvena organizacija prestala da homoseksualnost smatra mentalnom bolešću.

Izgleda da je najjači utisak parade to što je na njoj učestovala ćerka aktuelnog predsednika. Ona učestvuje u kampanji za prava homoseksualaca i predvodi kubanski Nacionalni centar za seksualno obrazovanje. Stav Kube, na kojoj su posle revolucije homoseksualci otpuštani, privođeni ili slati u radne kampove, počeo je da se menja 1980-ih, uveliko zahvaljujući radu centra Marijele Kastro.

Kuba je inače bila poznata po brutalnom odnosu prema homoseksualcima i političkim disidentima, o čemu svedoče mnogi novinski izveštaji ali i filmovi. Jedan od njih, „Pre nego što padne noć“ realno prikazuje položaj gej populacije u Kastrovoj Kubi. Međutim, sa odlaskom Fidela, zemlja je ostvarila vidljiv pomak u pogledu zaštite ljudskih prava.

Nedavno je Vlada u Havani pristala da operacije promene pola budu uključene u nacionalni zdravstveni sistem, zahvaljujući Nacionalnom centru za seksualno obrazovanje. Na nedavno održanim debatama i radionicama raspravljano je o mogućnosti da gej i lezbijski parovi usvajaju decu, kao i o legalizaciji njihovih brakova.

Pročitajte i ovo...