Home VestiBiznis & Finansije Milo Đukanović na listi najbogatijih državnika sveta

Milo Đukanović na listi najbogatijih državnika sveta

by bifadmin

Britanski list Indipendent objavio je listu najbogatijih i najmoćnijih svetskih državnika. Na vrhu liste je 82-godišnji tajlandski kralj Bumibol, koji poseduje bogatstvo od 20 milijardi funti, a zanimljivo je da je na dvadesetom mestu crnogorski premijer Milo Đukanović. Za sve ove državnike postoji objašnjenje na koji način su stekli bogatstvo, ali za Mila Đukanovića kažu da je to misterija.

Za kralja Bumibola kažu da svo njegovo bogatstvo ne pripada njemu, već državi, ali ko više razlikuje državu od monarha sa najdužim stažom?

Na sajtu dalje piše da su na vrhu liste uglavnom vlastodršci manje razvijenih zemalja, te je na drugom mestu sultan od Bruneja, čovek koji poseduje najveću garažu na svetu, sa 5000 elitnih automobila, a njegovo bogatstvo se procenjuje na nekih 13,5 milijardi funti. On za ovo bogatstvo može da zahvali prirodnim bogatstvima, odnosno ogromnim izvorima nafte i gasa.

Sledi ga Khalifa bin Zayed Al Nahyan, predsenik UAE, sa svojih 12 milijardi funti, za kim za pola milijarde zaostaje kralj Saudijske Arabije, koji trenutno gradi grad nazvan „King Abdulah ekonomik siti“.

Na petom mestu je naš omiljeni lik sa političke estrade, Silvio Berluskoni, sa daleko manjim bogatstvom, od nekih šest milijardi funti, ali velikim medijskim uticajem. Za njega se kaže da je koristio svoju političku funkciju radi ličnog bogaćenja.

Naredna mesta zauzimaju državnici iz Lihtejštajna, Katara, Pakistana, Monaka, Čilea, Omana, Ekvatorijalne Gvineje i drugih egzotičnih zemalja, sve do dvadesetog mesta, koje zauzima Milo Đukanović, za koga autor teksta navodi da poseduje deset milijardi funti, ali „misteriozno“ stečenih.

Pročitajte i ovo...