Home VestiBiznis & Finansije Obostrane sankcije Severne i Južne Koreje

Obostrane sankcije Severne i Južne Koreje

by bifadmin

Situacija u Aziji nikako da se smiri otkako je potopljen ratni brod Južne Koreje, za šta postoje dokazi da je zaslužna Severna Koreja. Severna Koreja je danas zapretila da će prekinuti prekogranični promet i uništiti južnokorejske propagandne punktove uz granicu, a da je u Seul juče doputovala američka državna sekretarka Hilari Klinton kako bi postigla dogovor o načinu delovanja prema Pjongjangu.

Na kraju dvodnevne posete Kini, Hilari Klinton je rekla da će Vašington i Peking sarađivati kako bi na efikasan način odgovorile Severnoj Koreji posle prošlonedeljnog objavljivanja dokaza da je južnokorejski brod torpedovan. Klinton je u Seul doputovala iz Pekinga, gde je Kinu koja je najveći saveznik Severne Koreje, pokušala da ubedi da podrži najavljene sankcije UN protiv Pjongjanga. Kina inače, kao stalna članica Saveta bezbednosti, ima pravo veta.

Pjongjang i dalje uporno tvrdi da nije odgovoran za incident. Međutim, tim međunarodnih istražitelja je zaključio da je torpedo sa severnokorejske podmornice pogodio južnokorejski brod, zbog čega su južnokorejske vlasti odlučile da susedima uvedu sveobuhvatne sankcije, što je Amerka podržala. Severnokorejskim brodovima je zabranjen pristup teritorijalnim vodama Južne Koreje. Takođe, Hilari Klinton je nagovestila da će Vašington pooštriti sankcije koji su Sjedinjene Države uvele komunističkoj državi.

Zbog svega navedenog, vlasti Severne Koreje su saopštile da prekidaju sve odnose i komunikaciju sa Južnom Korejom zbog optužbi Seula i dodale da će proterati sve državljane južnog suseda koji rade u zajedničkom industrijskom parku u pograničnom gradu Kesong. Biće zabranjeni i preleti južnokorejskih aviona, kao i prolazak brodova te države kroz teritorijalne vode Severne Koreje.

Iako je do sada bilo mnogo pretnji i verbalnih sukoba između vlasti ove dve države analitičari ipak smatraju da do oružanog sukoba neće doći. Međutim, u Južnoj Koreji su juče objavljene nezvanične informacije da je vođstvo Pjongjanga naredilo vojsci, koja ima 1,2 miliona vojnika, da bude u pripravnosti za moguće borbe.

I dok je na strani Južne Koreje SAD, Kina prilično umereno podržava Severnu Koreju. Očekuje se da će Kina vetirati sankcije Un prema Severnoj Koreji.

Pročitajte i ovo...