Home VestiBiznis & Finansije Erste Banka izmenila način računanja kreditne sposobnosti

Erste Banka izmenila način računanja kreditne sposobnosti

by bifadmin

Na osnovu izmene Odluke Narodne banke Srbije o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki, Erste Bank a.d Novi Sad je dozvolila zaduživanje do 40% redovnih neto mesečnih prihoda, odnosno do 60% uključujući i obaveze po stambenim kreditima.

Iz kalkulacije kreditne sposobnosti klijenata prilikom aplikacije za kredit ova banka je isključila obračunavanje:

* 5% ukupno odobrenih prekoračenja po tekućem računu
* 50% iznosa datih neaktiviranih jemstava po kreditima, izuzev u slučaju kada je ostatak duga po kreditima za koje je dato jemstvo veće od 10.000 evra

Za klijente kojima je veći deo kreditnih obaveza u valuti u kojoj su i njihova redovna mesečna primanja omogućeno je zaduživanje do 40% redovnih neto mesečnih prihoda, odnosno do 60% uključujući i obaveze po stambenim kreditima .

Ove promene građanima omogućavaju dodatni prostor za korišćenje kreditnih proizvoda, izjavio je Goran Kostić, direktor Sektora poslova sa stanovništvom Erste Banke. „Na primer, ako neko ima platu 30.000 dinara i želi da uzme dinarski gotovinski kredit, koji je najtraženiji kreditni proizvod u Erste Banci, od sada će njegove maksimalne mesečne obaveze umesto 9.000 dinara moći da budu 12.000 dinara“, objašnjava Kostić.

Pročitajte i ovo...