Home VestiBiznis & Finansije Otkrivena nova masovna grobnica Albanaca

Otkrivena nova masovna grobnica Albanaca

by bifadmin

U Rudnici kod Raške pronađena je šesta masovna grobnica otkrivena u Srbiji u proteklih 10 godina, sa oko 250 tela kosovskih Albanaca.

Vladimir Vukčević, iz Tužilaštva za ratne zločine, je rekao da se moguća grobnica nalazi na lokaciji Rudnica, kod Raške, nedaleko od lokacije Majdan, koja je pretraživana pre nekoliko godina, ali u njoj ništa nije nađeno, i dodao da sada očekuje da će zbog ovih napora koje Srbija ulaže u rasvetljavanje zločina dobiti odgovor na pitanje šta je sa blizu 500 nestalih Srba.

Do ovih podatka Tužilaštvo je došlo u saradnji sa Euleksom. Grobnica se nalazi u dvorištu preduzeća „Kosmet put“, delimično na parkingu ispred zgrade sagrađene posle oružanih sukoba 1999. godine, a delimično ispod zgrade preduzeća.

Prema saznanjima Tužilaštva, na teritoriji Kosova i Metohije su postojale primarne grobnice na tri lokacije – Strelište (kod Prizrena), Janjevo i u krugu Transportnog preduzeća u Prištini, gde su tela pohanjivana, a potom sa tih lokacija žrtve ponovo otkopavane i prebacivane na teritoriju Srbije.

Ministarka pravde, tvrdi da je: „Otkrivanjem masovne grobnice u Raškoj, Srbija iznova pokazala jasno opredeljenje prema svojoj prošlosti i, ujedno, poslala nedvosmislenu poruku da se ovako nešto više nikada neće ponoviti“.

Pročitajte i ovo...