Home TekstoviNove tehnologije Počelo glasanje za ćirilički domen Srbije

Počelo glasanje za ćirilički domen Srbije

by bifadmin

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) od ponedeljka prikuplja glasove za izbor jednog od četiri ćirilička imena domena Srbije koja su ušla u uži krug posle dvomesečne kampanje prikupljanja predloga. Ponuđena imena su poređana prema tome koliko puta su bila predložena, a svako od njih zadovoljava postavljene uslove koje je propisala Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN).

Predložena oznaka morala je da bude smislena, relevantna, praktična i civilizacijski prihvatljiva, da prepoznatljivo ukazuje na državu Srbiju, sadrži najmanje dva različita mala ćirilička slova i bar jedno malo slovo jedinstveno za ćiriličko pismo: б, г, д, ђ, ж, з, и, л, љ, њ, п, ћ, ф, ц, ч, џ, ш. Uz ovo su išla i dva dodatna ograničenja – brojevi i drugi znaci nisu bili dozvoljeni, a susedna slova nisu smela da budu ista.

Od ponuđenih predloga koji su ispunili ove zahteve najčešće su bila zastupljena sledeća četiri: срб, сб, србија и рсб.

Glasačke „kutije“ postavljene su na veb lokacijama RNIDS-a i časopisa Mikro. RNIDS očekuje da će za mesec dana prikupiti dovoljan broj glasova, ali ostavlja mogućnost da se rok za glasanje po potrebi i produži. (M.V.) Mikro.rs

Pročitajte i ovo...