Home VestiBiznis & Finansije Šoškić: Odbrana kursa vodi zaduživanju zemlje

Šoškić: Odbrana kursa vodi zaduživanju zemlje

by bifadmin

Predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić smatra da je pad vrednosti dinara uzrokovan odnosom ponude i tražnje, i da agresivna odbrana kursa intervencijama iz deviznih rezervi u osnovi daje vrlo kratkoročne rezultate a skupa je i vodi dodatnom zaduživanju zemlje.

Kandidat za guvernera, prof. Dejan Šoškić, u intervjuu “Novostima” razloge za sunovrat kursa vidi u odnosu ponude i tražnje i činjenici da Srbija nema konkurentnu izvozno orijentisanu privredu i nije dovoljno privlačna za direktne strane investicije. On smatra da ne treba isključiti ni mogućnost da je rast ponude dinara i tražnje za evrom na domaćem tržištu delom uzrokovan i očekivanjem da će epicentar krize u evrozoni imati negativni efekat na neposredno okruženje.

Šoškić se slaže sa premijerom koji misli da problem nije kurs, već „evroizacija“ i skriveni dvovalutni sistem. Osim toga problem može nastati ako MMF odobri povećanje plata i penzija jer će time biti uskraćena sredstva za planirane javne investicije u inrastrukturu. On smatra da su iscrpljene sve mogućnosti za zaduživanje.

Po njegovom mišljenju, kretanje kursa zavisi od sposobnosti Srbije da kreira priliv i smanji odliv u evrima, a ključni priliv bi trebalo da bude izvoz. Teško da ćemo mi to u skorijoj budućnosti ostvariti.

Pročitajte i ovo...